Två typer av konservatism och deras koppling till ideologier

Jag brukar förespråka att man istället för höger–vänster-skalan använde sig av en triangel med de tre ideologierna liberalism, konservatism och socialism (som jag lånat av Hayek). Men hur får man då in fascism i skalan. (Och var får man in anarkism?)

Fascism och liberalism har inte mycket gemensamt – de kan sägas vara varandras motsatser. Men kan fascismen ses som en del av den konservativa rörelsen?

Jag har tidigare beskrivit rörelsen kring Sverigedemokraterna som folkkonservativ och man kan då se den klassiska högerrörelsen som elitkonservativ. Jag föreslår att fascismen är en exremistisk variant av konservatism där elit- och folkkonservativa stänger ute socialism och liberalism (för att skapa en alternativ modernitet). Detta medan borgerligheten är ett amalgam av liberalism och konservatism. En klassisk diktatur skiljer sig i denna analys då från fascismen genom att den  endast är elitkonservativ och saknar det folkkonservativa elementet. En viktig sak som utmärkte de fascistiska rörelserna var deras förmåga att engagera och få med sig folket vilket elitkonservativa aldrig varit bra på.

Vidare skulle socialdemokrati vara ett amalgam av av socialism, liberalism samt en del folkkonservatism.  (Socialdemokratin står folket som är konservativa i många frågor nära.) Socialliberalism skulle på samma sätt vara en förening av socialism och liberalism. Kommunism skulle helt enkelt vara ohämmad socialism – fast som ofta (alltid?) utvecklas tillsammans med folkkonservatism för att få nationellt enande. Den socialistiska eliten som gjort revolution förenar sig då med de folkkonservativa vilket innebär att regimen i praktiken kommer att likna den fascistiska.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s