Liberalismen – extremhögerns motsats

Det har påpekats ofta men det förtjänar att tas upp igen: det finns ett grundläggande problem i att kalla partier som Sverigedemokraterna för högerextrema. Vänstern gillar denna etikett eftersom man då kan tala om högervindar och ta med alla motståndarpartier i ett svep och koppla samman deras åsikter. Problemet är att även liberalism ingår i begreppet höger och liberalismen är diametralt motsatt t.ex. Sverigedemokraterna.

Som Johan Norberg skriver:

[A]ccording to their own [Sd’s] description they are like Social Democrats when it comes to the welfare state, conservatives on social issues and nationalists when it comes to globalisation and immigration. As such, they are the opposite of everything classical liberals stand for.

Så om man med extrem menar någon slags linjär utveckling från en viss punkt så kan inte både Sverigedemokrater och liberaler båda vara höger. Faktum är att alla andra idelogier står närmare Sd än just liberalismen. Något som inte minst Sverigedemokraterna är medvetna om.

Läs även andra bloggares åsikter om ,

Annonser

8 reaktioner på ”Liberalismen – extremhögerns motsats

 1. 100% rätt Björn. Och precis som du säger, SD är mycket medvetna om detta själva. Rent politiskt skulle jag nog sätta etiketten Kulturkonservativa på dem.

 2. Skrock, alla vill visst vara Sverigedemokraternas ideologiska motpol nu för tiden. MP för att de är mest toleranta mot invandring, enligt en SOM-undersökning (http://mariaferm.blogspot.com/2010/05/sverigedemokraternas-ideologiska-motpol.html) och Gudrun Schyman med sitt FI har ju sagt detta varje gång de intervjuats i teve under valhelgen.

  Jag tror inte att extremhöger är tänkt utifrån en linjär tanke, utan såhär: förr, innan allt det här, typ på tiden när det unga gardet sysslade med VAM och BSS, tänkte man att bakom de blåaste blå av moderater så lurar bruna åsikter, för där huserade det gamla gardet rasister. Problemet var väl att även centerpartiet huserade lite gamla nazister och kristdemokraterna har haft sina inslag av nationalistisk traditionsivrare.

  Nu vet jag inte om alla dessa övergått till SD, men min poäng är att M då stod längst ut på blått till rött-skalan som den var då och bakom dem lurade ganska osmakliga åsiktsföreträdare. Kommunister huserade inte nazister för nationalsocialisterna incinererade dem i Tyskland.

  Liberaler i Sverige får nog leva med kopplingen eftersom de är stödparti åt Moderaterna, tror jag förklaringen är.

 3. Modey: Nu skiljer vi oss genom att du talar partier och jag talar ideologi. Som liberal kan jag inte vara nöjd med något parti även om de kanske kallar sig liberala och kommer från en liberal tradition.

  Jag tror det handlar om att liberaler under 1900-talet, inte minst i mellankrigstidens Tyskland, var så pass rädda för kommunisterna att man samarbetade med de konservativa, den traditionella högern. Vänsterns motståndare blev således alla höger och således blev de värsta av vänsterns motståndare ”extremhögern”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s