Paleolitisk kost

Snabbvarianten: Ät varken spannmåls-, mjölkprodukter eller raffinerat socker; ät mycket grönsaker och animaliska produker; var inte rädd för animaliska fetter; ät mat med hög kvalitet. Rör på dig.

Palaios/paleo

Det grekiska ordet ‘palaios’ betyder ”uråldrig” och har gett oss ord som ”paleolitisk” som syftar på den period i människans utveckling då de första artefakterna dyker upp till slutet på den senaste istiden för ca. 8 500 år sedan. Denna period sammanfaller även med den tid som brukar kallas jägarstenåldern.

För ca. 10 000 år sedan uppträder de första jordbrukskulturerna och en av de största förändringarna i mänsklighetens, och kanske även jordens, historia inleds. Jordbruket innebar en otrolig expansion av mänskligheten och är inledningen till de olika stora kulturernas (kultur betyder just att bruka jorden) civilisation.  Jordbrukets framgång var dock endast kvantitet i antal människor inte kvalitet i de enskilda individerna. I jordbrukssamhället blev människan kortare, svagare och sjukligare. Jordbrukets intåg har till och med kallats ”Det värsta misstaget i människans historia”.

Bland de så kallade civilisationssjukdomerna, som alltså knappt finns bland naturfolk ingår bland annat diabetes, cancer, hjärt- och sjukdomar. Även hjärnans storlek relativ kroppen verkar ha minskat (1). De anatomiskt moderna människor som konkurrerade ut neanderthalarna i Europa för ca. 30 000 år sen hade en hjärnstorlek på genomsnitt 1560 cm³ vilket kan jämföras med neanderthalarnas 1435 cm³, och genomsnittet för nutida människor på 1340 cm³ (Klein 2009 ”The Human Career” s. 445).

Kosten verkar också påverka hur fungerar mentalt t.ex. ADHD kan lindras genom att ändra kosten och även t.ex. ätstörningar som anorexia. (Läs mer om sådant på denna blogg.) Det är inte förrän industrialismens inträde som människan återfått sin längd men hälsan och styrkan har ännu inte återfåtts. Detta har övergått en fetmaepidemi  som drabbar allt fler människor.  Dessutom verkar svåra barnafödslar vara en produkt av jordbrukssamhället (2) och lika så våra dåliga tänder och för små käkar (3). (Se även t.ex. denna studie som visar på jordbrukarnas sämre hälsa samt denna text där bl.a. medellängd, medellivslängd listas. Samt denna post om naturfolks livslängd.) Det verkar även som att rött kött är hälsosamt och skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar.

The idea that a grain-based diet interferes with normal skeletal development isn’t new. It’s well-accepted in the field of archaeology that the adoption of grains coincided with a shortening of stature, thinner bones and crooked, cavity-ridden teeth. This fact is so well accepted that these sorts of skeletal changes are sometimes used as evidence that grains were adopted in a particular region historically. (4)

Trots att människans biologisk-evolutionära utveckling verkar ha exploderat sen jordbrukets intåg  (se The 10,000 year Explosion) har våra kroppar ännu inte anpassat sig. Jordbrukets styrka är att fler kan födas vilket gör att färre dör innan de kan fortplanta sig. På många sätt har människan inte utvecklats alls sedan jordbrukets intåg – inte minst gäller det människans metabolism. Genom att anpassa vår moderna högkulturella livstil efter jägar-samlarprinciper så borde man teoretiskt höja kvaliteten på sitt liv. Praktiskt har det visat sig fungera fascinerande bra för en rad individer inklusive mig själv.

Staffan Lindeberg beskriver i en artikel de gemensamma nämnarna för icke-neolitiska kulturer:

  • Regelbundet solljus för D-vitamin (eller mycket fet fisk om solljus saknas
  • Sömn utefter solljusets variation
  • Akut snarare än kronisk stress
  • Regelbunden fysisk aktivitet för livets nödtorft samt att undvika rovdjur
  • Inga av människoskapade miljöförstörande ämnen
  • Färsk mat enligt nedanstående mönster:Mat som fanns tillgänglig under paleolitikum:
    Insekter, fisk, skaldjur, reptiler, fåglar, däggdjur, ägg, löv, sjögräs, alger, rötter, rotfrukter, frukt, bär, nötter, frön och (svåråtkomlig) honung.

    Mat som inte fanns tillgänglig under paleolitikum:
    Mjölkprodukter (förutom modersmjölk), säd (förutom vid enstaka tillfällen under erans senare del), bönor (utom vissa sorter säsongsvis), isolerat socker, isolerade fetter och oljor, alkohol, raffinerat salt.

Praktiskt innebär detta att inte äta jordbruksprodukter som säd, potatis, ris, baljväxter och majs och samtidigt äta mycket kött, fisk och grönsaker samt animaliskt fett (även kallpressade oljor, som oliv- och rapsolja är bra). Det kan vara värt att påpeka att det inte funnits en paleokost utan flera och det snarast handlar om vad man ska undvika. Det verkar framförallt vara vete och gluten som ska undvikas (5). Mjölkprodukter är en fråga som delar paleorörelsen. I strikt paleo ingår inte mjölkprodukter men många använder det ändå. Staffan Lindeberg, en framstående forskare inom orådet, är starkt emot mjölkprodukter. Själv har jag tidigare ätit mjölkprodukter i vardagen men gör det nu endast i undantagsfall eftersom jag mår bättre av att undvika det.

20,000 years is probably not enough time to fully adapt to the consumption of grains. Even animals like cows with a head start of thousands of years, having evolved to graze on monocotyledons and equipped as ruminants with the four-chambered fore-stomach enabling the breakdown of cellulose and anti-nutrient rich plants, are not designed to consume grains. (The Dark Side of Wheat)

Det finns tecken på just vete och gluten ligger bakom en rad olika sjukdomar där ibland cancer. (Se t.ex denna lista över 200 sjukdomar kopplade till vete samt denna rad poster i ämnet.) Dessutom är det betydligt fler människor som direkt inte tål gluten än man tidigare antagit. Det beror på dåliga tester som missar många fall (Se t.ex. denna text som tar upp flera symptom och bättre diagnostisering). Gluten verkar dessutom vara beroendeframkallande. Förutom gluten är det framförallt industriellt framställda fetter som verkar vara ett problem så undvik t.ex. margarin. Även sötningsmedel som sackarin verkar vara problematiska eftersom de förändrar tarmfloran. Människan bör också äta animaliska produkter. Stephan Guyenet skriver kortfattat och bra om människans relation till kött ur ett evolutionärt perspektiv.

Jag låter ett citat av Staffan Lindeberg avsluta:

Foods that are generally perceived as healthy, most notably fruit and vegetables, are apparently a better choice than foods that are not perceived as healthy. Nevertheless, many of the prevailing concepts are not firmly based on good evidence. Nutritional recommendations for public health are resting on such unstable ground that evolutionary medicine may provide an important complement to traditional scientific methods. Reading the scientific literature through the lens of evolutionary biology can make it easier to understand the extremely complex relationships between diet and health.

Dietary advice to prevent and treat common western diseases should be designed in accordance with human’s biological heritage as much as possible. Foods that have been part of the human staple diet for less than 10,000 years should be critically examined before they are recommended as staple food. Even the risks with foods that were available during the Paleolithic era (Old Stone Age, approximately 2.5 million – 10,000 years ago), but which may contain anti-nutritional substances, should be carefully examined, in particular foods that are consumed in large quantities on a daily basis.

Jag har följande råd att ge för den som vill anpassa sin livsstil efter paleoprinciper.

Träning

• Promenera minst 3 timmar i veckan
• Träna styrka kort och intensivt (ca 30 min) 2-3 gånger i veckan
• Rör dig så snabbt du kan i intervaller i omkring 5 minuter var tionde dag

Kost

Några tumregler är att äta naturligt färgglad mat där kolhydrater kommer från frukt och grönsaker med fett och protein från djur; att ju intensivare träning desto mer kolhydrater samt att inte blanda kolhydrater med fett (allt för mycket).

Vad som inte ska ätas
• Inga spanmål – särskilt inte med gluten (mjöl, gryn, pasta, bröd, gröt, bulgur, couscous, öl; )
• Inget raffinerat socker (bakelser, godis, läsk, jos)
• Industriellt framställt fett (chips, margarin, matolja, solrosolja etc)
• Inga hel- eller halvfabrikat (undantag för högkvalitativa charkuteriprodukter)

Mat utan restriktion
• Kött (helst gräsuppfött) inklusive inälvor och skinn
• Fisk (gärna fet och vild)
• Grönsaker
• Animaliskt fett (ister, äggula)
• Naturligt vegetabiliskt fett (kallpressade oljor, kokosfett, avokado)
• Frukt
• Bär

Mat som ska undvikas eller modereras
• Basvaror med mycket kolhydrater (potatis, ris, sötpotatis, majs)
• Baljväxter (jordnötter, ärtor, bönor)
• Nötter

Drycker
• Vatten
• Te – svart, grönt eller vitt (rött roibooste är också ok men det är inte te)
• Kaffe
• Vin
• Fet mjölk (modererat)

Godis (som man alltså inte ska förtära så mycket av)
• Mörk choklad (minst 70% kakao)
• Honung (med hög kvalitet)
• Mjölkprodukter (ost, grädde)
• Bär
• Nötter
• Frukt

Några länkar för den som vill läsa mer:

The western diet and lifestyle and diseases of civilization – en mycket bra vetenskaplig presentation med mängder av källor för den som vill fördjupa sig i ämnet.
Staffan Lindebergs presentation av paleo – en av de främsta forskarna inom detta område och en av författarna till artikeln ovan
Karl Hultén – skriver om paleo på svenska
Perfekt hälsa – en mycket bra svensk blogg som tar upp olika aspekter på hälsa utifrån ett paleo- och LCHF-perspektiv
”Eat like a predator”– en guide till att äta paleolitisk kost
Loren Cordain – Evidence of human adaption to increased carnivory; och den här.
Mark’s Daily Apple
Whole Health Source
Pål Jåbekk (norska) och Rambling of a Carnivore (Pål på engelska)
Robb Wolf

Länkar i den ordning som de uppträder i texten
• The Worst mistake in the history of the human race: http://www.ditext.com/diamond/mistake.html
• Perfekt hälsa/cancer: http://www.perfekthalsa.se/okategoriserade/cancer-del-1/
• Whole Health Source/Paleopathology at the origins of Agriculture: http://wholehealthsource.blogspot.se/2009/03/paleopathology-at-origins-of.html
• SVD/Kostbyte kan lindra ADHD: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/kostbyte-kan-lindra-adhd_5915201.svd
• Evolotionary Psychology: http://evolutionarypsychiatry.blogspot.se/2010/08/history-of-eating-disorders.html; http://evolutionarypsychiatry.blogspot.se/p/map.html
• What have foods to do with decreasing pelvis depth size causing more difficult childbirth?: http://www.examiner.com/article/what-have-foods-to-do-with-decreasing-pelvis-depth-size-causing-more-difficult-childbirth
• Whole Health Source/Malocclusion: Disease  of Civilization, Part III: http://wholehealthsource.blogspot.se/2009/10/malocclusion-disease-of-civilization_10.html
• Michael R. Eades/ Nutrition and health in agriculturalists and hunter gatherers: http://www.proteinpower.com/drmike/low-carb-diets/nutrition-and-health-in-agriculturalists-and-hunter-gatherers/
• Beyond vegetarianism/ Longlivety & health in ancient Paleolthic vs. Naolithic peoples: http://www.beyondveg.com/nicholson-w/angel-1984/angel-1984-1a.shtml
• Primal Wisdom/ Paleo Life Expectancy: http://donmatesz.blogspot.se/2010/02/paleo-life-expectancy.html
• Whole Health Source/ Life Expectancy and Growth of Paleolithic vs. Neolithic Humans: http://wholehealthsource.blogspot.se/2008/08/life-expectancy-and-growth-of.html
• The 10,000 year explosion: How How Civilization Accelerated Human Evolution: http://the10000yearexplosion.com/
• Staffan Lindeberg: http://www.lu.se/lucat/user/med-sli
• Carrera-Bastos, Fontes-villalba, O’Keefe, Lindeberg & Cordain (2011) The western diet and lifestyle and diseases of civilization: http://piel-l.org/blog/wp-content/uploads/2011/06/Autores_en_una_publicacion_cientifica.pdf
• Evolving Health/ Experts on the evolution of human nutrition: http://evolvinghealthscience.blogspot.se/2013/02/experts-on-evolution-of-human-nutrition.html
• Fat Fiction/ How wheat made the world fat: part 1: http://www.fatfiction.co.uk/fat/wheatpt1/
• Meat intake and cause-specific mortality: a pooled analysis of Asian prospective cohort studies: http://ajcn.nutrition.org/content/early/2013/07/31/ajcn.113.062638.short
• The Dark Side of Wheat: http://www.greenmedinfo.com/page/dark-side-wheat-new-perspectives-celiac-disease-wheat-intolerance-sayer-ji
• Wheat: 200 clinically confirmed rasons not to eat it: http://worldtruth.tv/wheat-200-clinically-confirmed-reasons-not-to-eat-it/
• Whole Health Source/ label ”gluten”: http://wholehealthsource.blogspot.se/search/label/gluten
• Datis Kharrazian/ What type of gluten intolerance do you have: http://thyroidbook.com/blog/what-type-of-gluten-intolerance-do-you-have/
• Karl Hultén
• Vetenskapsradion ”Sötningsmedel förändrar tarmfloran”: http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=406&grupp=12718&artikel=5968052
• Stephan Guyenet om människan och kött: http://wholehealthsource.blogspot.se/2014/10/is-meat-unhealthy-part-ii.html
 Staffan Lindeberg ”Old and New Concepts of Healthy Eating”: http://www.staffanlindeberg.com/OldAndNew.html

Sidan skapades 2011.01.05 och har uppdaterats flera gånger. Senast: 2015.08.11; 2014.11.08; 2014.09.28; 2014.09.18; 2014.07.30; 2014.07.09; 2014.03.10; 2014.02.07; 2014.01.30; 2013.08.01; tidigare bl.a.: 2013.07.23 2013.02.12; 2012.08.14; 2012.08.05, 2012.08.02, 2012.08.01  2012.07.31.

18 reaktioner på ”Paleolitisk kost

  1. Enligt livsmedelsverket:

    …skulle det vara omöjligt att försörja hela den svenska befolkningen med stenåldersmat. Det finns varken tillräckligt med vilt, fisk, rötter eller nötter för att vi alla skulle kunna leva på sådan mat. Att äta stora mängder gris- och nötkött i stället för vilt lär inte ha samma positiva hälsoeffekter. Kött från tamboskap är betydligt fetare än kött från vilda djur och har även mindre gynnsam fettsyrasammansättning…

    http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Maten-och-var-halsa/Stenalderskost/

    Att göra paleolivsstilen till något politiskt, en kultur som är något mer än en subkultur eller valet av en begränsad mängds individer, verkar svårt.

    Däremot ifrågasätter jag livsmedelsverkets varning för tamboskapets fett. Sant som det är sitter de flesta av gifterna från antibiotika etc. i just fettet. Dessa gifter har minskat på senare år genom hårdare kontroller och lagstifning. Sen går ju detta att till stor del att skära bort från köttet. Bortsett från de fetare delarna av kon där fettet till stor del är insprängt. Livsmedelsverket menar att fettsyrakompositionen överväger på negatvit kolestorol omega 6 istället för positivt som omega 3 some återfinns väldigt mkt i fet fisk eller linfrö.

    Sen finns det forskare som säger just det du skriver. Rädslan för fett kan vara byggt på felaktiga slutsatser som är denna:

    ”Fleromättat fett är väl bättre än mättade fetter?”
    Studier visar att fleromättade fetter brukar förbrännas före de mättade. Många tar det som bevis på att kroppen föredrar fleromättat fett, men det är en förhastad slutsats.

    Fettsyror består av långa kolkedjor med tillkopplade väte- och syreatomer. Mättade fettsyror är raka och har stabila enkelbindningar mellan kolatomerna. Hos fettsyror som är enkel- eller fleromättade saknas ett eller flera par väteatomer och kolatomerna binder direkt till varandra istället, detta kallas dubbelbindningar. Var och en av dessa är svagare än en enkelbindning. När de angrips av fria radikaler kan dubbelbindningar förstöras och fettet härsknar. Ju fler sådana svaga punkter som finns i ett fett desto känsligare är det och risken för härskning ökar dramatiskt. Detta sker både utanför och i kroppen.

    För att inte fleromättade fettsyror skall härskna i kroppens vävnader tar kroppen hand om de som inte behövs som byggnadsmaterial och använder dem till energi så snart det går.

    Kroppen föredrar inte fleromättade fettsyror som energikälla, den hanterar hotet genom att förbränna dem.

    http://www.lchf.se/Startsida/Vanligafr%C3%A5gor.aspx

    Grymt kul!

  2. Intressanta länkar.

    Även om vilt så klart är att föredra är det ingen som anser eller tror att det är ett alternativ att gå över till att allt kött ska vara vilt. Det är dock fortfarande problematiskt att föda hela jordens befolkning med paleokost fast jag tror inte det är omöjligt. När ett samhälle blir rikare tenderar befolkningsmängden stabiliseras och även minska. Det är också tydligt att vad man äter blir en viktigare fråga ju mer postmateriellt samhället blir.

    Frågan om dåliga fetter etc. är ett problem. Men det verkar fortfarande vara bättre att äta ”vanligt” kött än att äta mycket kolhydrater. Det viktiga är då att få i sig omega-3 för att stävja den skadliga omega-6 som man får i sig i allt för stor utsträckning.

  3. F.ö. är LCHF (low carb high fat) som du länkar till lite läskig på så sätt att folk verkar nedsatt mental förmåga. Jag har hört om det och träffat en person som det verkade stämma för.

  4. Hej Björn,
    Skulle vilja bidra med lite information som jag hoppas kan vara til hjälp.

    När det gäller dina påståenden om hälsa och om paleo-dieten:
    Jag skulle vilja att du studerar följande föreläsning:
    http://bloganders.blogspot.no/2013/03/det-ar-en-myt-att-manniskans-forfader.html (detta är mitt manus som jag skrev ner när jag lyssnade på en video-föreläsning)
    och denna föreläsning: http://bloganders.blogspot.no/2013/04/debunking-paleo-diet-paleolithic-diet.html av Christina Warinner [finns video-länkar i länkarna]
    Båda baserar sig på fakta, inklusive fakta från peer-reviewade journaler, inklusive forskning från paleontolog Christina Warinner och Nathaniel Dominy. Båda visar att många påståenden som förespråkare av paleo-dieten gör är felaktiga både när det gäller arkeologiska fynd och påståenden om hälsa.

    Jag skulle också vilja rekommendera forskningen av Dr. Caldwell B. Esselstyn: http://www.heartattackproof.com/ , som tydligt visar att en stärkelsebaserad vegansk diet helt och hållet kan bota hjärt-och kärlsjukdomar. Det finns ingen paleo-diet som kan göra detta, utan tvärtom höjer paleo-dieter kolestorol-värden och risk för hjärt-och kärlsjukdomar, inklusive hjärtattack.
    Jag skulle gärna vilja att du studerade detta och gav dina kommentarer.

    Western A. Prince-foundations litteratur används ofta för att förespråka paleo-dieten eller liknande dieter, vilket ofta innehåller information utan peer-reviewade referenser. Denna artikel visar många fel i denna stiftelses rekommendationer och studier: http://www.vegsource.com/news/2010/07/the-truth-about-the-weston-price-foundation.html

    Den historiska personen Western Prince rekommenderade en lakto-ovo-vegetarisk diet: “The basic foods should be the entire grains such as whole wheat, rye or oats, whole wheat and rye breads, wheat and oat cereals, oat-cake, dairy products, including milk and cheese, which should be used liberally, and marine foods.”:
    http://www.vegsource.com/news/2009/11/reflections-on-the-weston-a-price-foundation.html eftersom han fann väldigt hälsosamma populationer som åt denna diet. Nu idag vet vi att fisk inte är hälsosamt: http://www.drmcdougall.com/misc/2003nl/030200pufishisnothealthfood.htm och att mjölkprodukter är dåliga för vår hälsa: http://drmcdougall.com/misc/2007nl/mar/dairy.htm
    Slutligen, Världens största hälso- och nutritionist-organisatin, American Dietetic Association, vidkänner i en peer-reviwad artikel att en diet utan djurprodukter är hälsosamma och innehåller all näring, och även kan förse med hälsofördelar i att förebygga och behandla vissa sjukdomar: http://www.eatright.org/About/Content.aspx?id=8357
    Förutom det så har vi också det etiska argumentet för att inte utsätta djur för onödigt lidande och död, och det gör man när man konsumerar djurprodukter: http://www.abolitionistapproach.com/a-note-about-michael-vick/

  5. Anders, tack för informationen. Utan att ha tittat på dina länkar så vill jag påpeka att jag ogillar att man slänger in en massa länkar som kommentar. Jag har skrivit följande om detta under min sida ”att kommentera”:

    ”När du hänvisar till annan information så kom i håg att bara en länk inte är tillräckligt. Skriv varför det länken hänvisar till är relevant. Din kommentar ska kunna stå för sig själv. Du behöver inte oroa dig för utrymmet.”

    Anledningen till detta är att det tar väldigt mycket tid att läsa igenom de textmassor som lätt samlas om man hänvisar till länkar. Läs igenom det jag har skrivit och kritisera det och använd länken som en källa eller en fördjupning.

    Jag har hört all denna kritik tidigare. Jag följer dessa frågor relativt noggrant. Kort kan jag säga att den kritik som riktas mot paleo oftast slår in öppna dörrar. Till exempel är att man inom paleo fokuserar för mycket på kött men se t.ex. min lista ovan om vad man bör äta med tillägget att man ska äta mycket inälvsmat, märg och hud; att man inte ska äta t.ex. stärkelserika växter vilket var sant för ett par år sen men nu anser man som regel att det visst är bra. Men jag har varken tid eller lust att ge ett fullständiga svar på alla dessa olika argument. Många av de länkar som finns i inlägget besvarar mycket av dina länkars kritik. Om vi ska fortsätta på det här sättet så får vi bara ett länkkrig.

    Jag vill åter även framhålla att det känns som att du inte läser mina inlägg eftersom du faktiskt inte bemöter något som jag skrivit utan snarare slänger ut länkar som bemöter en generell bild av paleo (i detta fall) och folk som äter kött (i fallet på posten ”Kött skall av människan ätas”)

    Så om du är intresserad av ett intellektuellt samtal om dessa frågor argumentera mot det jag skriver med egna ord och jag kommer att bemöta dina argument med bästa förmåga.

    [Den här kommentaren har uppdaterats två gånger.]

  6. Staffan Lindeberg skriver på Brännpunkt
    http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/striden-om-maten-missar-evolutionen_8412072.svd

    Melissa McEwen skriver om boken paleofantasy och ger en bra bild om problemen med många argument för paleo
    http://huntgatherlove.com/content/paleofantasy

    Om laktostolerans och människans utveckling och spridning
    http://www.nature.com/news/archaeology-the-milk-revolution-1.13471

    Nature – Humans are becoming more carnivorous
    http://www.nature.com/news/humans-are-becoming-more-carnivorous-1.14282?WT.mc_id=FBK_NatureNews

    Nytt test för celiaki
    http://www.sciencedaily.com/releases/2013/08/130827204046.htm

    Träningens positiva inverkan på hälsa
    http://www.economist.com/node/21543129

    Gluten och demens
    http://gluten-celiaki.blogspot.se/2013/06/demens-och-alzheimers-och-kopplingen.html

    Problem med att upphätta mat på fel sätt
    http://hd.se/halsa/2008/02/04/laett-att-aeta-sig-sjuk/

    Sammanfattning av modern kost med grafer (amerikanska data)
    http://www.businessinsider.com/whats-wrong-with-the-modern-diet-charts-2014-2

    Bara äta kött
    http://inhumanexperiment.blogspot.se/2009/09/two-brave-men-who-ate-nothing-but-meat.html?m=1
    http://www.mendosa.com/stefansson1.htm
    http://www.mendosa.com/stefansson2.htm

    Kokosfett
    http://healthimpactnews.com/2014/the-coconut-oil-myths-exposing-some-common-myths-surrounding-coconut-oil/

    Caveman diet twice as effective as modern diets
    http://www.telegraph.co.uk/health/healthnews/10737039/Caveman-diet-twice-as-effective-as-modern-diets.html?fb

    Neanderthalavföring
    http://www.iflscience.com/plants-and-animals/oldest-human-poop-tells-us-what-neanderthals-ate

    Mental hälsa och vegetarianism
    http://www.psychologytoday.com/blog/evolutionary-psychiatry/201211/youre-vegetarian-have-you-lost-your-mind

    Ny gren i stenåldersmänniskans släktträd
    http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=406&grupp=12718&artikel=5967988

    Third Branch Added To Present-Day European Family Tree, September 18, 2014
    http://www.iflscience.com/plants-and-animals/third-branch-added-present-day-european-family-tree

    New Branch Added to European Family Tree. Genetic analysis reveals Europeans descended from at least three ancient groups, September 17, 2014
    http://hms.harvard.edu/news/new-branch-added-european-family-tree

    Europeans drawn from three ancient ‘tribes’, 17 September 2014
    http://www.bbc.com/news/science-environment-29213892

    Are Chimps Natural Born Killers?, September 17, 2014
    http://www.iflscience.com/plants-and-animals/are-chimps-natural-born-killers

    Artificial Sweeteners Associated With Glucose Intolerance, September 18, 2014
    http://www.iflscience.com/health-and-medicine/artificial-sweeteners-associated-glucose-intolerance

    I was wrong about veganism. Let them eat meat – but farm it properly
    George Monbiot, The Guardian, Monday 6 September 2010 19.59
    http://www.theguardian.com/commentisfree/2010/sep/06/meat-production-veganism-deforestation

    Mongolia’s Meat Diet: An Inconvenient Truth for Veganism
    http://www.clydefitchreport.com/2012/08/mongolias-meat-diet-an-inconvenient-truth-for-veganism/

    Harvard-studie kopplar samman risken för depression med inflammationsdrivande mat som sockrade drycker, vitt mjöl och margarin. Vin, kaffe, olivolja och gröna bladgrönsaker tycks däremot skydda mot inflammation.
    http://www.svd.se/mat-som-goder-kronisk-inflammation–och-depression#sida-6

    How to Win an Argument With a Nutritionist
    http://authoritynutrition.com/how-to-win-an-argument-with-a-nutritionist/

    Early human diets. Without fire? Food processing affected human evolution, even before the invention of cooking, Mar 12th 2016
    http://www.economist.com/news/science-and-technology/21694489-early-humans-may-have-pounded-and-sliced-their-food-make-it-easier?fsrc=permar|image1

    Consumption of animals helped hominins to grow bigger brains. But in a world rich with food, how necessary is meat?, 02 March 2016
    ”The implications for cognitive health are huge. There is a clear, but underappreciated link between meat and the mind, says Charlotte Neumann, a paediatrician at the University of California, Los Angeles, who has studied meat eating in Africa and India for the past three decades. Deficiencies in the micronutrients found in meat have been linked with brain-related disorders, including low IQ, autism, depression and dementia. Iron is crucial for the growth and branching of neurons while in the womb; zinc is found in high concentrations in the hippocampus, a crucial region for learning and memory; vitamin B12 maintains the sheaths that protect nerves; and omega-3 fatty acids such as docosahexaenoic acid (DHA) help to keep neurons alive and to regulate inflammation.”
    http://www.nature.com/nature/journal/v531/n7592_supp/full/531S12a.html?WT.mc_id=FBK_OUTLOOK_COGNITIVEHEALTH

    Kött kan ha gjort käken mindre. Att tugga på kött snarare än rötter och andra växter kan ha bidragit till människans allt smalare och mindre käkpartier. Detta har två biologer kunnat räkna ut med hjälp av försökspersoner som fick tugga på bland annat kött. 10 mars kl 06.00
    http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=406&grupp=12718&artikel=6386534

    2016-07-07
    Sugar is widely demonized in the media and medical establishment. Professor
    Masterjohn provides an eye-opening and detailed view on some potential
    protective roles of glucose.
    http://v6.examinecdn.com/erd/chrismasterjohn2.pdf

    2016-07-07
    Economist: THE CAMBRIDGE WORLD HISTORY OF FOOD.
    You ate it, Ralph – THE message of several of the 158 essays in this formidably wide-ranging work is that the invention of agriculture, some 10,000 years ago, was the worst thing that ever happened to the human stomach. The nutritive quality of our food has gone progressively downhill since the tail end of the Pleistocene era, when early stone-age man decided to spend more time with his family, settling down to raise crops and herds rather than go out hunting and scavenging.

    http://www.economist.com/node/415465?fsrc=scn%2Ffb%2Fte%2Fpe%2Fed%2Fyouateitralph

    2016.09.15
    Nature: Hunter-gatherer genomes a trove of genetic diversity. Sequences from African groups offer genetic clues about disease, height and ancient human breeding.
    The new paper adds 15 more genomes. Tishkoff and her team found 13.4 million single-letter DNA variations, more than 3 million of which have not been seen before. All the other human genomes previously sequenced contain about 50 million of these singer letter differences. […] Tishkoff’s team also found signs that the ancestors of the hunter-gatherers bred with different species of hominins, probably more than 40,000 years ago, she says, which supports earlier findings5 that humans living in Africa at times interbred with species of hominins that have gone extinct. This adds to previous evidence that humans elsewhere interbred with other hominins. Genome sequences obtained from fossils also suggest that humans, after they left Africa less than 80,000 years ago, bred with Neanderthals6 and other archaic hominin groups7.

    http://www.nature.com/news/hunter-gatherer-genomes-a-trove-of-genetic-diversity-1.11076

  7. Hej Björn,

    Intressant postning. Det är verkligen som du skriver att även om jordbruket var en revolution för mänskligheten i någon slags abstrakt bemärkelse (fler kunde livnäras på samma yta, och samhällssystem kunde uppkomma med arbetsdelning, lånsiktig lagring av mat och ty åtföljande utsugning och stabila hierarkiska system) var de en katastrof för de enskilda människorna, som blev kortare, drabbades av mängder av bristsjukdomar, och fick se en varierad och god diet av nötter, kött, fisk och grönt utbytt mot korngröt.

    Det är väl belagt att människans hjärna behöver mycket omega 3-fettsyror, och att dessa var rikligt förekommande i vild fisk, skaldjur och ägg, men inte lika vanliga i jordbruksgrödor och dagens kött och mejeriprodukter. Frågan är dock om det probemet kom med jordbruket, eller med de senaste seklets industrialisering av matproduktionen: det verkar ju som om det finns mycket mer omega 3-fettsyror i fettet i kött från nötkreatur som fått äta gräs sista tiden innan slakten, än från djur som ätit kraftfoder. Vet du om detsamma gäller för mejeriprodukter?

    Jag blir däremot lite konfunderad på vad du skriver om människans biologiska-evolutionära utveckling. Den har sannerligen inte exploderat sedan jordbrukets intåg, och de handfullar förändringar man kunnat se har skett i olika folkgrupper under den evolutionärt sett korta tid som gått sedan dess har just haft med anpassning till föda att göra.

    Kroppsfärgen, t ex. Ljus hus har utvecklats av jordbrukande folk långt från ekvatorn, som inte naturligt får vitamin D i kosten utan bara ett förstadium, som behöver UV-strålning för att omvandlas till vitaminet. Då kan inte jordbrukare i områden där solen står lågt ha för mycket melanin i huden som absorberar UV-ljuset. Ett annat exempel är de mutationer många boskapsskötande folk oberoende av varandra samlat på sig som ger laktostolerans. Jordbrukande folk har samlat på sig dupliceringar av gener för proteiner som bryter ner stärkelse, så att man bildar mer av dessa.

    Så man bör hålla tungan rätt i munnen när man diskuterar stenåldersmat, och inte utgå från att människan inte alls hunnit anpassa sig till den kraftigt förändrade miljö jordbruket medfört. En viss anpassning har redan skett.

    Men den är uppenbarligen inte alls avslutad. Att den fortfarande pågår ser man på många av de gener forskare under senare tid hittat, som påverkar risken för olika ”livsstilssjukdomar”, t ex hjärtinfarkt och diabetes. Tittar vi på våra släktingar schimpanserna, där dessa sjukdomar är mycket ovanliga, ser man att de för nästan alla sådana gener har den genvariant, som hos människan är förknippad med hög risk för sjukdomen. Vad vi ser med dessa gener är därför en stillbild av evolution och anpassning på gång: En kraftig miljöförändring har skett. Med de genvarianter våra förfäder och schimpanserna har får man problem av denna miljöförändring. En ny genvariant uppkommer av slump, som gör oss lite bättre anpassade till den nya miljön, genom att göra det lite mindre sannolikt att få en otrevlig sjukdom. Långsamt tränger den nya genvarianten ut den gamla.

    Men det tar lång tid för evolutionen att anpassa människan till en så dramatisk omställning som de jordbruk och modern livsmedelsindustri medfört, så jag tvivlar inte ett ögonblick på att vår ämnesomsättning i huvudsak fortfarande är anpassad efter stenåldersmat. Min undran gäller snarare realismen i tanken att alla människor skulle gå över till stenåldersmat. Inte kan väl jorden klara av att försörja hela sin nuvarande befolkning om alla skulle bestämma sig för att välja bort ceralier och kött framställt med kraftfoder? (Jag noterar också att du inte argumenterar för att man ska det, utan bara talar om hur man ska göra om man själv vill välja att använda sin el av vårt relativa överflöd till att äta på så sätt…)

  8. Hej Henrik,

    Jag håller helt med dig – och tack för den bra utläggningen. Jag känner till det där och det du skriver kompletterar min text bra.

    Jag förstår att du blir lite konfunderad över det där med biologisk explosion och du har rätt i att människan inte utvecklats allt för mycket sedan jägar-samlartiden. Det är också en av grundidéerna inom paleo. Det har skett många förändringar med de är mestadels ytliga – i alla fall enligt författarna till boken jag hänvisar till. Jag ville ha med den referensen eftersom det inom paleovärlden finns dem som verkar tro att människan inte utvecklats på typ 50 000 år. Jag har lagt till meningen i efterhand vilket kanske bidrar till att det inte blir allt för tydligt. I alla fall så tror jag inte de förändringar som skett innebär att vi anpassat oss fullt ut till jordbrukarlivet – än mindre till industrialisering eller den postindustriella världen. Det verkar snarare som människor i olika grad anpassat sig. Här skiljer sig olika grupper åt – vi vet ju att nordeuropéer bättre än andra tål laktos (tillsammans med mongoler och masaier om jag inte missminner mig). På samma sätt verkar det som att européer bättre en andra grupper står emot diabetes. T.ex. i Kina, Indien och Sydamerika ser diabetes ut att bli ett mycket stort problem.

    När det gäller mejeriprodukter så verkar de vara problematiska och det finns de som menar att de kan kopplas till cancer. Särskilt prostatacancer verkar korrelera med mejeriprodukter. Det finns även andra saker som verkar vara problematiskt med mejeriprodukter. Jag misstänker att det snarast handlar om mjölkprotein. Staffan Lindeberg, som jag refererar till i texten, menar att det mycket väl kan vara så att vi anpassat oss tillräckligt för att leva på mjölk (laktostolerans) och reproducera oss men att det leder till cancer efter reproduktionsåldern.

    Frågan om alla människor skulle kunna gå över till stenåldersinspirerad mat är så klart rätt svår. Ja som det ser ut idag skulle det nog vara svårt men jag tror inte det skulle vara omöjligt om man ändrade på hur man producerade mat. Intressant är t.ex. att man med boskap verkar kunna få öken att blomstra om man gör det på rätt sätt. Det finns intressanta experiment både från Afrika och USA. Vidare ska boskap så klart äta gräs vilket inte människan kan. I stället för säd ska vi äta rotfrukter som potatis, sötpotatisk och kasava. Jag tror vi kan komma rätt långt på det. Om det detta dessutom leder till förbättrad hälsa hos människor så är det verkligen något vi moraliskt bör eftersträva. Det är möjligt att vi drastiskt kan minska cancer, hjärt- och kärlsjukdomar, demens, diabetes och dessutom kanske en del mentala problem som ADHD, autism och schizofreni. I alla fall vissa fall. Även MS verkar kunna lindras eller t.o.m. botas. Om detta stämmer är det nästan för bra för att vara sant men min erfarenhet är att det fungerar bättre än man kan ana.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s