Om

The ideas of economists and political philosophers, both when they are right and when they are wrong, are more powerful than is commonly understood. Indeed the world is ruled by little else. Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist.”

John Meynard Keynes

Våra idéer om hur världen fungerar och om hur den bör fungera bestämmer hur vi handlar. Att undersöka vad som ligger bakom olika uppfattningar är att undersöka vad som driver människor till olika handlingar. Det verkar finnas en uppfattning i dag om att information och fakta är det relevanta. Men ju mer fakta vi har desto viktigare blir det att sortera för att få fram vad som är relevant i all information. Informationssamhället kräver att vi undersöker vad som ligger bakom olika uppfattningar.

Bloggen har även ett personligt syfta som ett verktyg för att aktivt försöka förstå världen eftersom man inte lär sig något som passiv observatör.

Jag undersöker världen öppet från ett filosofiskt och liberalt perspektiv där inga ämnen är främmande. Den gemensamma nämnaren är hur världen framstår för människan. Även om världen finns utanför ett mänskligt perspektiv är det ett perspektiv vi aldrig kan ha kunskap om.

Jag har också blivit allt mer övertygad om är vikten om det öppna samhället där alla åsikter får plats där alla människor har rätt att uttrycka sig (och bli bemötta). Det är kärnan i det liberala samhället och det inskränks i dag från alla håll samtidigt som människor i allmänhet får allt fler möjligheter att uttrycka sig. Det är också därför jag är piratpartist då det är det enda partiet som i dag står upp det öppna samhället.

Jag skriver numera även för Frihetssmedjan.

Etos
Jag har en masterexamen i statsvetenskap med inriktning mot internationella relationer och politisk teori. Jag arbetar med skolutveckling kommunal förvaltningsnivå med fokus på kvalitetsuppföljning och nyanlända elever.

Ett par ord om ‘liberalism’
Jag kallar mig liberal. Termen har visserligen enligt vissa blivit överflödig eftersom den kan syfta på så pass olika politiska ståndpunkter. Det finns i alla fall en drös av varianter av liberalism t.ex.: nyliberal, socialliberal, marknadsliberal, klassisk liberal och libertär (eng. libertarian). Vad som skiljer dem från varandra skiljer sig mellan olika personer. Inte blir det lättare av att i den amerikanska kontexten betyder ‘liberal’ i stort sätt socialist och man därför har fått hitta på en ny term ‘libertär’ (men i  libertär verkar även anarkokapitalister ingå; utvecklingen verkar t.o.m. gå mot att likställa libertär med anarkokapitalism). Men att låsa till någon slags specialvariant av liberalismen är bara begränsande. Liberalismen är i grunden en enkel ideologi; komplexiteten kommer först när den ska appliceras i en politisk kontext. Med liberal menar jag helt enkelt att jag i politiska frågor utgår från en liberal ståndpunkt om vad som är en rättfärdig politik. Det finns aldrig några färdiga svar i politik eftersom verkligheten ständigt förändras. Men utifrån min liberalism kan jag formulera svar på politiska frågor.

Senast uppdaterad: 2015.10.15; 2015.06.01; 2014.10.12; 2014.09.10; 2014.08.26; 2014.02.19; 2014.02.17; 2013.11.01; 2013.10.05; 2013.08.13; 2013.05.09; 2013.02.04

Annonser

10 reaktioner på ”Om

 1. Hej, skrev ett inlägg om objektivismen på min sida häromdagen. Kommer ihåg att du störde dig något på vissa aspekter av den objektivistiska argumentationen då det begav sig så du kanske är intresserad av att läsa det. Det är inte speciellt detaljerat utan istället mer övergripande.

 2. Hej Björn!
  Tycker mig känna igen ditt namn från något annat sammanhang än bloggsfären, kan det stämma?
  Tack för din kommentar i min blogg. Din synpunkt är mycket intressant och något även jag har funderat över, dock anser jag nog att åtta år är en för kort tid för att anse att folkviljan är överspelad.

  Krister H

 3. angående EMU och folkomröstningar: http://wildochyr.blogg.se/2008/november/respektera-folkomrostningen-och-folkets-vilja.html

  jo visst jag håller med om att åtta år är lite väl lite men det beror som sagt på hur frågan utvecklas. Att en debatt förs om frågan borde alltså inte vara utesluten och kan antagligen vara bra. Att ta upp att man vill ha en folkomröstning kan vara ett bra sätt att få igång en diskussion.

  Angående mitt namn så vet jag inte om du träffat mig eller känner igen det pga. frisör och hårproduktsföretaget Björn Axén
  http://www.axens.se/

 4. ”…Det kretsar framförallt kring politik och ideologi där jag gått från en odefinierad socialistisk bakgrund till någon slags liberalism. Den gemensamma grunden är skepsis till staten som lösning. …

  Jo… – Björn – staten är ju som den är, tyvärr tyvärr… – och kul att Du har kommit på det, verkligen… – hälsar Josef 😉

  1. Jo jag insåg ju att jag är det efter att ha funderat på vad Gud innebär men jag hade inte ordet för det. När jag hörde termen la jag till den direkt. En annan sådan beskrivande term är som jag skulle kunna lägga till är karnist — jag äter inte kött av vana utan genomtänkt. Ytterligare ett är egologisk – att man för att vara altruistisk måste satsa på sig själv, dock tycker jag att det låter lite fånigt.

   [kommentarerna syftar till en tidigare text om bloggen. Men det stämmer fortfaradne att jag är ateist och antiteist.]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s