Piratpartiet

piratpartiet20logotype202Kort kan man säga att Piratpartiet är framtidens parti. De flesta av de svenska partierna bildades under en annan tid än den vi har idag. Av de nya som kommit är det egentligen endast Miljöpartiet som också kan sägas vara ett framtidens parti.

1900-talets stora politiska fråga var hur ekonomin skulle organiseras – av marknaden eller av statens byråkrati. Marknadsekonomin vann och planekonomi är nu förvisat till enskilda delar av samhället som sjukvården. Men den andra stora politiska dimensionen om frihet–auktoritet blir snarare allt viktigare. Och Piratpartiet är det parti som tydligast står upp för denna dimension i dag. Ja, Piratpartiet är det enda parti som fullt ut verkar förstå att det är ett stort problem.

Dimensionen frihet–auktoritet ingår i alla politiska frågor och den kommer bli allt viktigare under de närmsta decennierna av flera anledningar. Teknikutvecklingen  accelererar och man måste inte vara anhängare av singularitetshypotesen för att acceptera en sådan utveckling. Detta accentueras av att staten med sitt våldsmonopol har vuxit enormt på alla sätt de senaste århundradet och på flera marknader dominerar enorma företag. Maktkoncentrationen blir alltså allt starkare. Tidsandan är dessutom allt mer auktoritär där olika grupper ropar efter olika åsiktsförbud på olika sätt. Åsiktsförbud tillsammans med teknik som inte bara underlättar utan uppmuntrar till övervakning är ett stort hot. Det blir inte heller bättre av att olika grupper argumenterar för att underminera grundläggande rättsprinciper.

Så rösta på Piratpartiet!

Addendum 2014.02.26
Statsvetaren Marie Demker gör f.ö. en liknande analys efter 2009 års europaparlamentsval (pdf, se kap. 9 Svenska pirater seglar på nya politiska skiljelinjer). Hon skriver:

Piratpartiet är det första och mest välutvecklade uttrycket för de nya politiskt relevanta skiljelinjer som växer fram inom informationssamhället och där kampen om kunskapen får en avgörande betydelse för maktdelningen i samhället. […]

Den nationella revolutionen handlade om makten över territoriet och sättet att organisera den politiska ordningen. Den industriella revolutionen revolutionen handlade om makten över kapitalet och sättet att organisera den materiella produktionen. På ett motsvarande sätt, menar jag, kan den kommunikationella revolutionen sägas handla om makten över ordet samt sättet att organisera kunskapsproduktionen. […]

Den kommunikationella revolutionen och förändringen i föreställningen om och produktionen av kunskap har givit upphov till åtminstone två nya politiskt relevanta skiljelinjer; kunskap–marknad respektive transnationella nätverk–nationalstat.

Länkar

http://www.piratpartiet.se/
https://bjornaxen.wordpress.com/2014/02/09/piratpartist/
http://sv.wikipedia.org/wiki/Teknologisk_singularitet
http://www.valforskning.pol.gu.se/digitalAssets/1325/1325593_oscarsson—holmberg–2010–v–ljarbeteende-i-europaval-hemsideversion.pdf

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s