Valet 2022: en kort analys

Den tydligaste slutsatsen av valet man kan dra är att folkkonservativa vindar blåser. De två partier som gått bäst är S och Sd. Det relevanta här är att S tydligt drivit mer konservativa idéer i valrörelsen och det har varit en tydlig valframgång. M står i praktiken still och Kd backar en aning. V och C som tydligast ställt sig mot den konservativa trenden backar mest. Mp lyckas öka en aning men det är bara omkring en halv procentenhet.

Jag delar upp konservatismen i folkkonservatism och elitkonservatism. M har traditionellt varit elitkonservativt med S och C (bondeförbundet) varit folkkonservativt. Sd har nu tagit rollen som det folkkonservativa partiet och S försöker ta tillbaka lite av det. C har övergivit det helt.

Källa: Valmyndigheten. Grafik: Björn Axén

Tillägg: om olika typer av konservatism

I praktiken är folkkonservatismen ungefär det samma som socialkonservatism och elitkonservatismen motsvarar liberalkonservatism. Men analytiskt finns det skillnader mellan dessa olika begrepp. Liberalkonservatism-socialkonservatism är filosofisk och åsyftar idéerna medan elit- och folkkonservatism är sociologisk och åsyftar de samhällsgrupper som uppskattar idéerna.

Uppdaterad: 2022.09.14

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s