Vad som utmärker radikaler

Det här är ingen stor insikt men i alla fall. Det som utmärker radikaler är att de reducerar samhällsfrågor till ett enskilt problem som de tror kan lösa allt. Den klassiska socialisten anser att alla samhällsproblem kan härledas till den kapitalistiska strukturen och arbetarnas underordning; feminister anser att det är Patriarkatet och kvinnans underordning; anarkister – såväl anti- som pro-kapitalistiska – anser att problemet är staten; radikala populister anser att det är etablissemanget och nationalister att det är etnisk blandning.

Alla dessa har en poäng. De kan finna tydliga problem som går att härleda till det som de anser vara orsaken till problemet: kapitalismen, patriarkatet, staten, etablissemanget respektive etniskt blandning. Det är inte det att de inte kan se att det inte finns andra problem. Istället är problemet att just den utvalda problematiken får ta så pass stor plats att alla andra perspektiv trängs undan. Radikalen blir på så sätt blind för samhällets komplexitet.

Det innebär att radikalen ofta är värd att lyssna på i fråga om att visa på olika samhällsproblem. Men det är sällan som man ska lyssna på radikaler i fråga om lösningar. Radikalens lösningar är helt enkelt inte tillräckligt balanserade för att vara relevanta.

Det innebär att radikalen ständigt kommer att förbli besviken. Även när andra lyssnar blir det aldrig tillräckligt. I de fall som radikaler tagit makten – som i de kommunistiska staterna – har det slutat i katastrof. Man vill så gott men man gör så illa.

Ödmjukhet inför hur lite vi faktiskt förstår av komplexa system som samhället är den enda humana vägen framåt. Det kräver att vi lyssnar på varandra och försöker förstå sin meningsmotståndare och politiska fiende. Tyvärr är tidsandan den motsatta. Istället för att söka förståelse så lyssnar vi allt mindre på den andre och allt mer på dem som har samma åsikt. Den med annan åsikt talar vi ner och föraktar.

Det är naturligt att bli frustrerad och klaga på hur dum/korkad/idiotisk den andre är. Men det betyder inte att vi inte ska försöka förstå den andra sidan.

Annonser

2 reaktioner på ”Vad som utmärker radikaler

  1. Bra text! De ser inte komplexiteten, de gör teorier, skapar generella begrepp, sen angriper de dessa som om de vore objekt som man bara kan ta bort. Det blir förenklingar, en slags populism.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s