En inblick i vänstern genom Suhonen

Daniel Suhonen har skrivit en intressant text som upp hur han ser på världen och jag tror att han inte är ensam om det inom vänstern. Det är en mycket fascinerande inblick.

Jag fastnar för tre saker: Först det faktum att vänstern känner sig lika trängd som liberaler – eller kanske snarare mer så. På 70-talet vaknade liberalismen och vi hade en liberal våg under 80- och 90-tal. Men det var konservatismen som kom därefter – inte någon återkomst för vänstern.

Det andra är den fascinerande föreställningen att liberaler är konspiratörer. Jag har mött dessa tankar förr och t.ex. Naomi Klein frossar i detta i sin intellektuella kollaps ”Chockdokrinen”. De fattar inte att allt ideologiskt arbete handlar om att människor diskuterar idéer, ideologi och hur man påverka samhället. Det är som att vänstermänniskor inte kan förstå att även deras politiska motståndare gör det.

Det leder oss även till den tredje saken, som också var ny för mig. Jag har inte stött på det tidigare men det ligger i linje med den andra punkten. Det har att göra med frihet och hur man ser på idéutveckling. Suhonen skriver, och jag är alldeles fascinerad av det här:

Man avlönar ett gäng ideologer på tankesmedjor och som kolumnister och låter dem saluföra de mest vansinniga idéer – tänk Fredrik Segerfeldt eller Johan Hakelius, och genom deras plattformar (de får ge ut böcker på högerns sponsrade förlag vilket gör dem respekterade) kan de ta plats i debatten på ett sätt som inte speglar att deras idéer saknar stöd i befolkningen. Egentligen är de tokar. Vänstern å sin sida tänker ofta tvärtom. Inget som uttalas får avvika från den av partiet eller organisationen sönderförhandlade ståndpunkten.

Här ser vi tydligt skillnaden på tron på idéernas frihet eller idéernas konformism. Det säger så mycket om vänstern. Jag har själv gjort den här iaktagelsen men aldrig sett någon inom vänstern säga det så tydligt rakt ut.

Länkar:
http://www.flamman.se/sa-styr-eliten-over-folket
https://bjornaxen.wordpress.com/2008/07/02/angaende-chockdokrinen/

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s