Fascismen är god – att förstå sin fiende

Fyra argument för fascism:*

  1. Den moderna världen degenererar människan. Människor tappar fotfästet i och med att de förlorar kontakten med sitt ursprung. Vissa blir förvirrade och får svårt att hantera världen; de blir deprimerade, stressade och förstår inte meningen med livet och lever i existentiell ångest. Andra lever ett meningslöst liv utan innehåll där man endast hänger sig åt materiella njutningar och ytlig konsumtion.
  2. Fascismen löser detta genom att skapa ett samhälle där människor åter får en tydlig gemenskap med gemensamma värden och en gemensam bild av världen.
  3. Fascismen som ideologi återspeglar människans natur genom att dela upp människor i de naturliga kategorierna vi och dem istället för att försöka skapa ett artificiellt vi.
  4. Fascismen gör människor och människan bättre genom att rensa ut det dåliga och stärka de övriga

Spontant är dessa de bästa argumenten för fascism (de tre första stämmer även för konservatismen skulle jag säga). Jag har länge försökt förstå fascismen utifrån deras egen horisont och skrev t.ex. i gymnasiet en essä som agumenterade för nazism på en svenskaövning. (Lärarens reaktion var intressant.) Att försöka förstå sin motståndares sätt att tänka är det bästa sättet att förstå hur man ska argumentera emot denne. Man ska känna sin fiende. Som socialist tittade jag både på vad liberaler, konservativa och fascister ansåg (det slutade att jag blev liberal). I grunden handlar det om att en grundinställning om att människor generellt är välvilliga och att även fascister faktiskt vill väl på något sätt. Man måste bara förstå deras inre logik. När man väl börjar förstå hur ens  politiska fiende tänker så kan man också berikas av dem. Det gäller så klart att ha koll på sin egen värdegrund. Jag känner mig dock rätt ensam i att försöka förstå vad mina politiska fiender. I stället verkar de flesta vilja bygga upp enorma halmgubbar som endast skapar missförstånd. Tråkigt nog verkar många/de flesta tolka försök att förstå sin motståndare som ett försvar av denne. I ett öppet samhälle är det en dygd att försöka förstå sina fiender.

*Dessa fyra argument är så klart inte heltäckande för fascismen men de beskriver den grundläggande logiken i den fascistiska föreställningen om människan, samhället och staten. Ur dessa kan man sedan härleda en del fascistiska politiska idéer som att demokrati är dåligt eftersom människor är naturligt indelade i ledare och följare, att staten ska vara stark för att kunna hävda gruppen. Här saknas även en grundläggande premiss som gör att jag som liberal aldrig kan bli fascist nämligen att gruppen går före individen. Denna premiss saknas hos socialister och skulle kunna vara en förklaring till varför det är rätt vanligt att folk kan hoppa mellan fascism och socialism. 

Länkar
https://bjornaxen.wordpress.com/2014/01/03/politikens-vasen-enligt-carl-schmitt/
https://bjornaxen.wordpress.com/2013/05/09/en-grundlaggande-fraga-individ-eller-kollektiv/

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s