Politik som identitet

En sak som jag har funderat på rätt mycket är hur man bygger argument och hur man försvarar sig och i det längre perspektivet om man ändrar åsikt.

I en argumentation om världen försöker jag i alla fall hålla mig till att ta alla argument på allvar. Rent praktiskt innebär det att när jag stöter på ett argument så försöker jag bryta det. Oftast lyckas jag med det rätt snabbt och behöver inte ägna mer tid åt det. I bland måste jag sätta mig ner och fundera och reflektera över argumentet. Det brukar sluta med ett blogginlägg eller en diskussion med någon. (Min blogg bygger just på den typen av reflektioner.) Vissa argument lyckas jag inte bryta. De ligger kvar som en osäkerher. Det brukar handla om att jag inte har tillräcklig kunskap i området. Jag är dock inte säker på alla mina argument utan söker ständigt utmana dem. Det gör mig till vad jag kallar en ”sökande person” i motsats till den ”troende” som endast vill bekräfta sin egen världsbild. (Denna distinktion formulerade jag som en kritik mot randianer.)

Men en sak som jag har märkt är att rätt många människor inte bemöter alla mina argument. De bara avfärdar min ståndpunkt som fel. Tydligast har det nog varit i frågan om huruvida Sd ska anses vara fascister. Jag hamnade i en ganska lång diskussion om detta med flera människor på ett forum. Jag skrev en lång bloggpost där jag lade fram min argumentation som ingen besvarade men jag lyckades inte heller övertyga någon. Det var i alla fall ingen som sa att jag hade rätt. Som mest vad det en person som sade att jag hade intressanta saker att säga. (Jag har dock hört att jag fick i alla fall en person att tänka efter ordentligt.)

Jag tror att det i mångt och mycker handlar om att politik handlar om identitet. Precis som religioner skapar även nationalism och ideologi ett sammanhållande vi-och-dem. Det är därför samhällen har en övergripande politisk konfliktlinje som i modern tid vanligen beskriv som höger-vänster. Med fler alternativ blir vi-och-dem-tänkandet svårare. Det är också därför partier tvingas in i höger–vänster-skalan. Vad som ingår i höger respektive vänster förändras dock över tid och skiljer sig mellan olika länder.

Med sitt politiska val vill man alltså framförallt visa var man står någon stans. Så klart att det valet på vissa sätt handlar om vad man anser vara viktigt i samhället men vilket lag man tillhör är nog för många, fler än som vill erkänna det, viktigare. Om det var så att det endast handlade om en egen politisk analys så skulle ju folk lätt acceptera ens val. Men för alla som bytt lag (eller i alla fall alla som bytt från vänster till höger som jag) så är det mycket svårt att hantera för alla inblandade. Just att frågan så snabbt blir infekterad visar på att vi har med våra primala känslor att göra. Det här resonemanget förklarar också varför folk med en alternativ åsikt (liberaler bland socialister är min personliga erfarenhet) håller tyst. Att visa upp att man har en den andra sidans politiska åsikt visar att man är en fiende. (Här verkar det också handla om att vänstern har svårare än högern, man kan undra varför, att skilja mellan politiska fiender och personliga vänner.)

Detta betyder i alla fall att det blir mycket svårt för människor att låta sig övertygas av logosargument bara för att de inte kan bemöta dem. Att t.ex. hävda att Sd är fascister är en identitetsmarkör som visar att man verkligen avskyr dem. Det förklarar varför jag känt sådan olust att skriva en post om varför jag inte anser att Sd kan anses vara fascister. En sådan text får mig att framstå som om jag stod på deras sida – min identitetsmarkör blir helt enkelt diffus. Detta trots att mina politiska ställningstagande är fullständigt annorlunda – ja extremhögerns absoluta motsats.

Länkar

https://bjornaxen.wordpress.com/2008/03/27/trofasta-randianer/

https://bjornaxen.wordpress.com/2008/04/13/sokande-och-troende-filosofer/

https://bjornaxen.wordpress.com/2013/12/08/ar-sverigedemokraterna-fascister-eller-bara-folkkonservativa/

https://bjornaxen.wordpress.com/2012/02/07/en-ytlig-politisk-resa/

https://bjornaxen.wordpress.com/2014/01/03/politikens-vasen-enligt-carl-schmitt/

https://bjornaxen.wordpress.com/2013/12/12/varfor-argumentera-emot-sd-som-fascister/

https://bjornaxen.wordpress.com/2010/09/21/liberalismen-extremhogerns-motsats/

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s