Skillnaden mellan Piratpariet och Miljöpartiet

För mig finns på flera sätt en likhet mellan Miljöpartiet och Piratpartiet. Båda partierna utmanar den klassiska höger–vänster-skalan och vill föra en ny dimension i politiken. Båda partierna är i grunden individualistiska och tror på civilsamhället. Båda partierna kommer ur och riktar sig till en postmodern medelklass för vilka de materiella frågorna om resursfördelning får stå tillbaka för immateriella värderingar i vårt samhälle. Men det finns en grundläggande skillnad. En skillnad som jag skulle säga gör att Miljöpartiet håller på att utvecklas till vänsterns nya parti och Piratpartiet har en möjlighet att bli den postmoderna erans liberala parti. Denna skillnad är dock inte ny utan har så mycket annat i den moderna världen anor tillbaka till Upplysningen. Jag har tidigare skrivit om hur Miljöpartiet gröna ideologi vilar i en tradition från Rousseau med en skepsis mot civilisationen och upplysningen och där med på vetenskapens lösningar.

Piratpartiet är å sin sida uppfyllt av upplysningens optimism och tro på vetenskapliga och tekniska lösningar som med fria människor leder till ett allt bättre samhälle där människan står i centrum. Christian Engström har beskrivit Piratpartiets ideologi som Frihetlig humanism i informationsåldern vilket stämmer bra med vad jag menar. Utifrån detta perspektiv är alltså Piratpartiet bärare av upplysningen och den positiva synen på människan.

Ett tydligt exempel på detta är frågan om kärnkraft. Medan Miljöpartiet dogmatiskt håller fast vid kärnkraften som något inherent dåligt som aldrig kan komma i fråga för att lösa problemet med fossila bränslen så är frågan öppen för Piratpartiet. Frågan om kärnkraft handlar för Piratpartiet om vilka tekniska lösningar som är bäst.

Länkar:

https://bjornaxen.wordpress.com/piratpartiet/
http://christianengstrom.wordpress.com/2014/07/19/piratpartiets-ideologi-frihetlig-humanism-i-informationsaldern/
https://bjornaxen.wordpress.com/2010/11/13/den-grona-ideologin-och-liberalismen/
https://bjornaxen.wordpress.com/2014/07/21/piratpartiet-karnkraft-ja-tack/

Annonser

2 reaktioner på ”Skillnaden mellan Piratpariet och Miljöpartiet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s