I USA:s hand

Rysslands agerande i Ukraina är mycket obehagligt. Det är realpolitikens återkomst i Europa. Vi som trodde att vi skulle slippa militära konfrontationer och näst intill skrotat våra försvar inser nu att vår frihet ligger i USA:s hand. Jag tror detta är särskilt obehagligt för alla som gärna kritiserar USA för en massa saker. Det är visserligen sant att USA bör kritiseras för en mängd olika saker som utrikespolitik, NSA och dödsstraff men i jämförelse med auktoritära stater som Ryssland, Iran och Kina är USA ett mycket bra land. Inte bara det vi behöver USA:s militära makt vilket blir obehagligt tydligt nu när Ryssland visar vad man kan åstadkomma med ren maktpolitik.

Saken är ju den att om man gillar västvärldens idéer om mänskliga rättigheter och demokrati så har man ingen annan garant i vår hårda värld än just USA. Och de flesta som kritiserar USA gillar dessa saker. Så alla USA-kritiker som gillar dessa idéer ställs nu av Ryssland inför det otrevliga att behöva ställa sig på USA:s sida eller överge mänskliga rättigheter och demokrati.

En intressant och skrämmande reaktion är dock att många inte ställer sig på USA:s sida och istället griper efter den ryska propagandans halmstrån. Men även det är ju helt galet eftersom Ryssland allt mer liknar en fascistisk autokrati.

En annan sak som blir tydlig nu i skuggan av rysslands agerande är att Europas stater verkligen behöver bättre militär makt. För Sveriges del handlar det så klart att gå med i NATO och då skulle vi kunna skapa ett gemensamt Nordiskt försvar. Men jag menar att vi bör ta steget fullt ut och bygga ett gemensamt Europeiskt försvar som utgår från en gemensam strategi om hur Europa ska försvaras.

Allt det här är så klart tragiskt – det skulle vara så mycket bättre om vi kunde lägga våra resurser på att förbättra våra samhällen. Men när realpolitiken gäller måste vi först skydda våra samhällen. Det är betydligt effektivare att skydda våra samhällen tillsammans en var och en för sig vilket ger oss mer resurser för utvecklande av samhällen.

Att Europa bygger en egen försvarsförmåga skulle innebära att vi inte behövde förlita oss på USA samt att USA skulle kunna frigöra resurser antingen för att projicera makt i Asien eller för att utveckla det amerikanska samhället.

Rent rationellt så är det uppenbart vad man bör göra men jag är rätt pessimistisk.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s