Ett tvåfrontskrig för det öppna samhället

Jag är ett stort fan av det öppna samhället – alltså det samhälle som har plats alla tankar och idéer även om inte alla handlingar är tillåtna. I det öppna samhället har varje människa en privat sfär och varje människas integritet respekteras. Det öppna samhället realiseras genom rättsstaten. Men det öppna samhället är också under ständig tryck från olika håll. Staten har i det öppna samhället en dubbel roll; den är samtidigt det största hotet och den största garanten för det öppna samhället. Endast den stat som upprätthåller och försvarar det öppna samhället är legitim.

I och med informationsteknologins snabba utveckling har en nya arenor öppnats människor. Statens första reaktion är att ta kontrollen över dessa arenor. Det läskiga är att starka väststater som tidigare varit garanter för det öppna samhället idag utgör reella hot mot det. Jag syftar så klart på sådant som FRA i Sverige och NSA i USA. I denna fråga är Piratpartiet en mycket viktig rörelse. Men att det öppna samhället står inför detta nya hot innebär inte att de gamla hoten inte finns kvar. Staten och dess våldsmakt behövs fortfarande för att försvara rättsstaten mot andra stater som direkt tar avstånd från det öppna samhällets principer. Det är det konflikten mellan Väst och Ryssland handlar om i Ukraina. Och det är här Kina är ett stort hot. Dessutom hotas våra öppna samhällen av internationell terrorism som direkt riktar sig mot det öppna samhällets principer.

Det innebär att vi som kämpar för det öppna samhället gör det på två fronter: dels internt inom våra egna politiska system; och dels genom våra stater mot externa fiender. Det gör vår kamp komplicerad men inte mindre viktig. Vi måste finna vägar att balansera detta. Här i ligger piratrörelsens stora uppgift.

Länkar
http://en.wikipedia.org/wiki/Open_society

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s