Är socialismen en fin idé?

Ibland hör man folk säga att kommunismen/socialismen är en fin idé som inte fungerar i praktiken. Jag vill å min sida utbrista hur vidrig den är! Man behöver inte tänka på det fruktansvärda hemskheter som den inneburit i de auktoritära kommunistiska staterna. Titta på vad socialismen som idé inneburit i länder som Indien genom att förhindra att en effektiv ekonomi som lyfter folket från armod till att kunna bestämma över sina liv. Det är upprörande att denna ”fina” idé fortfarande hindrar att människor får det bättre. Hur kan en idé om som i över hundra år visat sig vara fel vara fin? Det är en dum och hemsk idé. Det är en idé som visar att det inte stämmer att majoriteten alltid har rätt. Att så många människor fortfarande faller för socialismen besvärjelser visar att människan är långt ifrån en fullständigt rationell varelse (som om någon trodde det).*

Men inte ens om man tittar bara på teorin och struntar i all praktik är socialism en särskilt fin idé. Om man tittar på den grundläggande idén så handlar det om att förändra människan. Socialismen utgår inte från vad människan är utan från vad man anser att människan bör vara. Dessutom underställer den människor kollektivet. Det är en idé som i grunden fokuseras på människors konflikter och kollektivets vilja att förtrycka medmänniskor samt hindra deras individuella utveckling.

*Att människan endast är delvis rationell visar bara på hur viktigt det är med ett öppet samhälle som tolererar alla människors åsikter. Sen vill jag tilllägga Schumpeters idé om att om att den kapitalistiska ekonomin som samhällsmönster ger mer rationella människor eftersom man ständigt måste öva sina rationella färdigheter.

Inläggets länkar: http://www.alternet.org/media/most-depressing-discovery-about-brain-ever

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s