Grunden till den moderna världens välstånd

En viktig fråga, både på ett praktiskt plan som har stora ideologiska konsekvenser, är frågan om hur den moderna världens enastående välfärd skapats. Många antikapitalister argumenterar ofta som om de tror det finns ekonomiska system är bättre på att skapa välstånd än kapitalismen. Om man har en annan bild än att kapitalism skapar välstånd så kan man förstå varför man är emot kapitalism. Frågan är så klart hur ett sådant system fungerar – hur genereras ett så fantastiskt välstånd som vi nu har i den moderna världen?

Det är sällan jag får ett bra svar på frågan. Vanligast är imperialistisk utsugning ett annat är att klasskamp. Ett tredje, som inte måste vara antikapitalistisk, är kapitalackumulation. Inget av dessa svar stämmer. Jag får återkomma till det någon annan gång. Istället ska jag besvara vad jag anser vara orsaken.

Grunden för välstånd är nya sätt att göra saker på – tekniska och sociala innovationer. Det krävs mer än bara uppfinningar. Det krävs att dessa uppfinningar får användning i samhället i stort. Här kommer entreprenören in och finner användningsområden för uppfinningarna. För att det ska vara möjligt krävs ett fritt samhälle. För att det ska ske i stor skala måste det vara lönande och hedersamt att vara entreprenör. Det entreprenörer gör att att ständigt testa nya sätt att göra saker på marknaden där de bra sakerna köps av kunderna de dåliga blir aldrig vidare kända.

Det krävs alltså ett samhällsklimat som uppmuntrar entreprenörer och det liberala fria samhället är utmärkt för det.

Detta svar förklarar den moderna världens välstånd, kapitalismens framgång och vikten av ett fritt samhälle samtidigt som den förklarar varför det moderna samhället ständigt förändras. Det pekar också ut en stor anledning till varför så många är emot det moderna samhället och kapitalismen – och därmed liberalismen – väldigt många människor ogillar förändringar – de tycker helt enkelt det är obehagligt. Liberalismen och kapitalism skapar förändringar. Den som vill ha välstånd måste också acceptera förändringar eftersom det är grunden för välståndsökning.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s