Den filosofiska skillnaden mellan paleo och vegism*

Min position om att människan bör äta andra djur har nyligen kritiserats (här och här) och trots att jag inte vill känner jag ett starkt behov av att bemöta kritiken. Mitt försvar kommer i två delar. Den första är snarast en filosofisk reflektion om skillnaden mellan vegism* (man ska inte äta djur) och paleoliter (de som inspireras av evolutionära principer i kost och hälsa och äter s.k. paleokost). I den andra delen ämnar jag bemöta några av de vanliga anklagelserna mot paleoliter där jag kommer att visa att kritikerna helt enkelt inte vet vad de snackar om.

Skillnaden mellan paleolitism och vegism
Det verkar finnas en grundläggande skillnad mellan hur paleoliter och vegister tänker angånde kost och hälsa vilket gör att de båda grupperna ständigt missförstår varandra. I grunden  ställer paleo en öppen fråga: Hur bör vi äta (och leva) utifrån vår biologiskt evolutionära utveckling? Paleoparadigmet är alltså i grunden öppet och nyfiket och redo för olika svar. Om man t.ex. skulle komma fram till att människan evolutionärt bäst är anpassad till en vegetarisk kost så är man öppen för det. Vegismen å sin sida är sluten då man inte utgår från en öppen fråga utan från en normativt ställningstagande: Det är fel att äta djur. (Det finns olika anledningar till denna position men det verkar handla om moralisk eller kroppslig renhet på olika sätt.)

Många skulle här invända och säga att, i alla fall, vegetarianismen är grundat i vetenskap då det finns mängder av studier som visar på att vegetarisk kost är bra för hälsan. Men det är just det som inte verkar vara fallet. Det verkar helt enkelt inte finnas några studier som faktiskt visar detta och kött verkar vara nödvändigt för en god hälsa. (Folk kan t.o.m. må väldigt dåligt) Och t.ex. att man håller fast vid hypotesen om att kolesterol orsakar hjärt- och kärlsjukdomar är symptomatiskt (Se t.ex. den här posten som trots att den är lite tjafsig har fördelen Monica Bellucci).

Paleo är alltså öppet för nya rön medan vegismen fast i sin grundläggande ställningstagande och sluten för andra perspektiv. Paleo är i grunden vetenskaplig och sökande i sin attityd medan vegismen i grunden är troende (se även den här posten). Men vegismen är förvillande i detta fall eftersom den likväl använder sig av vetenskapen för att stärka sitt budskap. Men märk det kan inte vara fråga vetenskap om svaret ligger fast oavsett vad man kommer fram till.

Den här skillnaden i attityd till vetenskapen märks tydligt i hur de två grupperna argumenterar vilket vi kommer att se i den kommande delen.

Intressant är att skillnaden mellan de två olika paradigmen är så pass  grundläggande och påverkar hela ens världssyn. Det verkar iof snarare vara tvärt om; slutna människor verkar dra tills vegismen medan öppna människor till paleo vilket vi ser i att vegister ofta är socialister medan paleoliter väldigt ofta är liberaler (eller libertärer i USA).

I nästa del kommer jag som sagt titta lite mer på faktiska argument som förs fram mot paleo. Det kräver dock lite mer arbete så vi får se när det komme.

*vegism – min här skapade neologism för idén om att människan inte ska äta kött vilket innefattar vegetarianism och veganism. Termen syftar även till att lyfta fram den ideologiska dimensionen i positionen.

Inläggets länkar:

https://bjornaxen.wordpress.com/palaios/#comment-1903
https://bjornaxen.wordpress.com/2011/02/09/kott-skall-av-manniskan-atas/#comment-1899
https://bjornaxen.wordpress.com/2008/04/13/sokande-och-troende-filosofer/
http://anthonycolpo.com/lies-damned-lies-and-vegetarianism-part-1/
http://www.westonaprice.org/mentalemotional-health/meat-organs-bones-and-skin
http://www.cholesterol-and-health.com/Vegetarianism.html
http://anthonycolpo.com/monica-oh-monica-where-art-thou/
http://www.cholesterol-and-health.com/Vegetarianism.html

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s