Ett radikalt förslag på liberalt skolsystem

skolaJ.S. Mill föreslog i On Liberty hur staten utifrån ett liberalt perspektiv skulle kunna se till att alla medborgare fick tillräcklig utbildning. Liberaler se staten och dess inblandning i människors liv som något nödvändigt ont som ska minimeras.

Mills förslag var enkelt: Vårdnadshavaren (på den tiden alltid fadern) fick böta om barnet inte klarade vissa utbildningskrav som staten ställt upp. Den som inte hade möjlighet eller resurser att utbilda sina barn skulle få stöd av staten för detta

I mitten av 1800-talet var tillräcklig utbildning inte lika omfattande som idag och det krävdes nog inte så mycket mer än motsvarande låg- och kanske mellanstadium för grundläggande utbildning. Syftet var att alla medborgare skulle kunna delta i det offentliga samtalet och sätta sig in i olika samhällsfrågor. För det krävs egentligen inte så mycket mer än att man kan läsa/skriva, räkna en del historia och intresse för samhället.

Men man skulle kunna tänka sig ett skolsystem på liknande principer även i ett mer avancerat samhälle som idag. Staten skulle kunna sätta upp en rad minimikrav på vad man ska kunna vid olika åldrar t.ex. 9, 12, 15, 19 år och sedan får medborgarna själva se till att barnen lär sig. Man kan även ha kvar skolpengen men låta den gå direkt vårdnadshavaren som själv får bestämma hur pengarna ska användas på bästa sätt. T.ex. för hemundervisning där flera vårdnadshavare hjälps åt att lära sina barn. Skolorna skulle så klart kunna finnas kvar men där man betalar för den skola man tycker är bra.

En invändning skulle vara att religiösa samfund och politiska extremister skulle undervisa barnen utifrån sina respektive skeva världsbilder. Jag menar att det inte är problematiskt: För det första har familjen större inflytande än skolan även idag (vilket är bra, för att förhindra det måste man förstöra familjen som institution); för det andra så innebär det öppna samhället i sig att man måste isolera sig för att inte möta andra idéer; och för det tredje staten ska sätta upp kunskapskrav som stärker det öppna samhället, t.ex. att man ska kunna resonera om olika sätt att se på världen.

Länkar i inlägget:
http://www.utilitarianism.com/ol/one.html
http://sv.wikipedia.org/wiki/John_Stuart_Mill

Annonser

En reaktion på ”Ett radikalt förslag på liberalt skolsystem

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s