A ridiculous statement

”… it’s ridiculous to talk about freedom in a society dominated by huge corporations. What kind of freedom is there inside a corporation? They’re totalitarian institutions – you take orders from above and maybe give them to people below you. There’s about as much freedom as under Stalinism.”

–Noam Chomsky – The Common Good

Ja detta är ett uttalande som man då och då stöter på och jag inte annat säga än att det är rakt av ogenomtänkt. Ja det är bara dumheter. Även om de må finnas likheter mellan ett stort företag och en totalitär stat så är skillnaderna så pass grundläggande för friheten att de helt enkelt inte handlar om samma saker.

För det första så har du möjligheten att arbeta inom olika företag medan du kan inte flytta från en totalitär stat – de släpper helt enkelt inte ut dig. Att man kan välja att arbeta mellan olika företag innebär visserligen inte en garanti för att det ska vara bra men det är i alla fall betydligt bättre än att det endast finns en arbetsgivare. I ett kapitalistiskt land är du dessutom fri att arbeta för dig själv som egen företagare vilket du inte kan göra i ett kommunistiskt. Om du inte vill arbeta för den enda arbetsgivaren, staten i det kommunistiska samhället, så blir du per definition en brottsling och fiende mot stat och samhälle (eftersom staten kontrollerar samhället).

Företagen i det kapitalistiska samhället skiljer sig dessutom från arbetsgivaren staten i det kommunistiska samhället i fråga om vad man kan säga till om. Även arbetsgivaren i det kapitalistiska samhället har rätt att bestämma över din arbetssituation (även om även den rätten är begränsad i de flesta länder) så tar den rätten slut utanför arbetstiden och vad man gör på sin fritid. Det kan så klart ställas krav på löntagaren som påverkar ens privatliv som att man måste vara beredd att arbeta över etc. men det är petitesser i jämförelse med den kommunistiska staten som arbetsgivare.  Eftersom den kommunistiska arbetsgivaren är staten så sträcker sig dess domän långt bortom arbetet och omfattar allt man gör i samhället. Det är den totalitära staten.

Den mest fundamentala skillnaden handlar om maktmedel. I det kapitalistiska samhället skiljer man staten från näringsliv och civilsamhälle där staten har våldsmonopol. Företagens makt ligger i morot i form av lön och andra privilegier och en rätt svag piska i form av om du kan anställas eller inte. Eftersom det finns flera andra företag samt offentlig förvaltning och att man dessutom kan starta eget företag så är företagens piska inte särskilt hård. I det kommunistiska samhället är arbetsgivarens piska beydligt hårdare – vilket också innebär att moroten, lönen, kan vara betydligt mindre. Piskan består dels av statens våldsmakt men även själva anställningen blir betydligt viktigare; eftersom staten har monopol på anställning (du får inte driva eget företag) så har du endast valet mellan att arbeta för staten eller bli en brottsling. Eller som Lev Trotskij uttryckte det: “Den som inte arbetar, skall inte heller äta”.

Så att som Chomsky säga att frihet i ett samhälle dominerat av storföretag är att likställa med frihet under stalinismen visar antingen bara på att man antingen inte förstått kapitalismen, inte förstått kommunism/stalinism eller så har man inte förstått vad frihet handlar om. Man kan ju hoppas att uttalandet blir rimligare i hela sin kontext.

En rimlig tolkning skulle vara att uttalandet helt enkelt ska ses som retoriskt; när det gäller propaganda är det i sin ordning att använda sig av hyperboler på detta sätt. Vidare kan man tänka sig att Chomsky endast syftar på det faktum att man inom företaget måste ta order precis som i en totalitär stat. Om man inte vill ha ett samhälle med några hierarkier, där ingen kan beordra någon annan, så  kan man förstå uttalandet som att när man är anställd inom ett företag så är man helt enkelt inte fri och man måste anpassa sig till att bli ”anställningsbar”. En sådan tolkning kan förklaras av att man har en syn på frihet som något absolut: antingen är man helt fri eller inte. Om man istället ser frihet som en skala så är det uppenbart att det kapitalistiska samhället med storföretag är mer fritt än det kommunistiska. Man kan ju också tänka sig en frihetsskala i vilken ”ett samhälle dominerat av storföretag” inte kan innebära frihet. Men med tanke på den stora skillnaden mellan att leva i ett kapitalistiskt samhälle som löntagare och som medborgare i kommunistiska land så är liknelsen endast vilseledande.

Uppdatering: 2013.04.12 Lade till sista stycket där jag försöker förstå Chomskys uttalande. Jag tackar också MT för poängen om att det kan röra sig om retorik.

Länkar i inläggethttp://www.thirdworldtraveler.com/Chomsky/Common_Good_Chomsky.html

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s