Ett samhälle endast för de som redan har det lätt

En socialistisk vän uttryckte nyligen att problemet i dag är att vi bygger ett samhälle endast för dem som redan har det lätt att lyckas. Det är ett intressant uttalande eftersom det i mångt och mycket samlar vänsterns kritik mot högern (och det handlar inte bara om idag).

Enkelt kan man säga att liberaler inte har något egentligt problem med att vissa får det bättre så länge ingen får det sämre. Detta är kärnan i Rawls teori om rättvisa. (Här kan man sedan bråka om relativa och absoluta förbättringar.)

Den liberala grundidén är att människan som individ måste vara utgångspunkten. Centralt är individens frihet som kan formuleras som att varje människa är ett mål i sig (Kant) och att varje individ har en negativ rätt* till liv, hälsa, ägande och frukten av sitt eget arbete (Locke). Att varje människan människa är sitt eget mål innebär att ingen annan än hon själv kan avgöra vad som är ett gott liv. Alla människors olikhet måste respekteras.

En grundförutsättning är så klart att alla människor ska ha tillgång till grundläggande nödvändigheter. De kan men måste inte nödvändigtvis tillhandahållas av staten. Detta är mest en praktisk fråga även om ett liberalt ideal är att staten inte ska behöva vara garanten. I dagens Sverige tillfredställs dessa grundläggande nödvändigheter genom socialbidrag, utbildning och sjukvård.

Nu kommer vi till det där många anser att liberalismen är hjärtlös: Man har som människa ett eget ansvar över sitt eget liv. Alla människor har olika förutsättningar och människor kommer att hantera livet olika. Som liberal tror man på människors förmåga att ta ansvar för sig själva och att människor växer med utmaningar. I detta ingår också övertygelsen om att människor som en sociala varelser hjälper varandra genom olika sociala nätverk (civilsamhället). Det innebär att människor växer som individer och som social grupp. Att öppna upp för olikhet innebär också att vi kan få ut allt mer av varandra. Men det kräver att alla människor tar ansvar för sig själva och varandra och tolerar varandras olikheter både i hur man lever och hur man ser på världen.

Så bygger vi ett samhälle för endast dem som har lätt att lyckas?  Teoretiskt anser liberalismen att så inte är fallet. Om det är så och om vi har liberalismen att skylla hoppas jag kunna återkomma till.

*Negativ rätt innebär att ingen får stå i vägen för ens rätt vilket kan kontrasteras mot en positiv rätt som innebär att rättigheten kräver att någon ser till att man får rättigheten.

Länkar i inlägget:
https://bjornaxen.wordpress.com/2013/02/22/vad-liberalismen-kraver-ansvar-olikhet-och-tolerans/

Annonser

5 reaktioner på ”Ett samhälle endast för de som redan har det lätt

  1. Det som styr vår frihet är inte politiken, inte heller våra förutsättningar utan det handlar om att vi lever i ett samhälle som slår ut allt fler människor ifrån samhället, det spelar ingen roll om man är liberal, socialist eller bådadera för det är inte längre politiker som avgör, de är inte utbildade tillräckligt för att lösa problemen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s