Vad liberalismen kräver – ansvar, olikhet och tolerans

I en imperfekt värld som vår måste vi alltid göra olika avvägningar. De olika ideologierna kan sägas handla om hur man ordnar ett samhälle med de bästa avvägningarna. Det räcker inte med att finna problem och säga att man vill lösa dem. Man måste också tänka igenom vad ens lösningar leder till för problem – man måste väga olika saker mot varandra. Man kan säga att alla mina inlägg om socialismen handlar om socialismens baksida vilka enligt mig de flesta socialister inte vill erkännas (Undantaget såna som Lenin, Stalin, Trotskij, Mao, Pol Pot etc).

Men här tänkte jag skriva om vad liberalismen kräver och visa på att liberalismens krav och avvägningar inte är särskilt hemska och till och med önskvärda. Ja, grundläggande för liberalismen är att vissa krav och visst motstånd i livet är bra. (Människan är antifragil*  och som Nietzsche sa: “Allt man inte dör av blir man starkare av”.)

Utan anspråk på att vara uttömande menar jag att liberalismen genom att premiera frihet kräver tre fundamentala saker: ansvar, olikhet och tolerans.

Ansvar
I ett fritt samhälle är det nödvändigt att alla tar ansvar. Inte bara för sig själva utan även för varandra. Det handlar inte bara om individer utan även olika institutioner som stater och företag måste också ta ansvar. För individen handlar det om att ta ansvar för sina egna handlingar men även dem i sin närhet och andra man kan hjälpa. Den som tror att liberalismen är egoistisk har inte fattat vad liberalism handlar om. Det är när människor slutar bry sig om varandra som det krävs att staten går in med våldsmedel och tvingar oss till solidaritet. Det handlar om att se andra i samhället och hjälpa andra när man ser behovet. Det finns en mängd olika sätt detta kan göras på och om alla människor gjorde något skulle inte staten behöva syssla med sådant.

Ansvaret handlar även mer opersonliga saker. Det ser vi inte minst i den ekonomiska sfären. Några av våra största samhällsproblem idag är just bristen på ansvarstagande inom ekonmin. Det gäller framförallt stater, banker och individer. Ett exempel på detta är greklandskrisen där grekiska staten och de grekiska medborgarna levt över sina tillgångar och andra stater och banker lånat ut pengar som man vetat att grekerna inte kunnat betala tillbaka. Ansvarstagande hade varit att låta grekland gå i konkurs.

I dagens samhälle verkar folk vilja skjuta över så mycket ansvar som möjligt på staten. Välfärdsstaten expanderar inte bara ständigt kvantitativt utan även kvalitativt. Människor kräver bättre och bättre tjänster av staten vilket innebär att staten kräver allt mer resurser. Det är en ohållbar utveckling.

Olikhet
Frihet kräver per definition olikhet. Både som process och som utfall. När det gäller lag så kräver liberalismen likhet men det innebär per definition olikhet för olika människor. Men liberalismen menar att ska styra så lite som möjligt och i stället öppna upp för människor olika sätt att organisera samhället. Det svenska skolsystemet är ett bra exempel. Friskolorna öppnar upp för olika processer, olika sätt att lära ut saker, men samtidigt vill man ha likhet i resultat. Ju mer man är för frihet desto mer tolerar man olika resultat. (I ett verkligt liberalt skolsystem skulle statens roll begränsas till att ställa upp krav för kunskapsstandard typ som nationella prov samt garantera att alla har möjlighet att få tillräcklig utbildning.)

Tolerans
Olikhet kan handla om en mängd olika saker och den kräver tolerans. Det liberala samhället är öppet med en mängd olika idéer om världen om hur man bör leva. Men kravet är att som ett minimum att alla tolerar varandra. Den som inte tolerar andras idéer eller sätt att leva passar helt enkelt inte i ett fritt samhälle. (Hur man lever är så klart även begränsat av hur man påverkar andra. De grundläggande negativa rättigheterna om liv, hälsa, ägande och frukten av sitt arbete gäller självfallet.)

*Antifragility är en fantastisk bok som alla som gillar intellektuell stimulans bör läsa. Här är en recension.

Annonser

En reaktion på ”Vad liberalismen kräver – ansvar, olikhet och tolerans

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s