Centerns idéprogram och den liberala idédebatten

Ingen politiskt intresserad svensk kan ha missat centerns förslag till idéprogram. Programmet har kritiserats för att vara allt för liberalt och föga förvånade har partiets liberala ledning fått backa. Partiet är helt enkelt inte liberalt. Som liberal blev jag dock så klart glad över programförslaget. Decentralisering, platt skatt och fri invandring är saker som ligger mig mycket varmt om hjärtat. Det var ett lovvärt försök att få upp dessa liberala frågor på den offentliga dagordningen men tyvärr visade det sig, till så väl konservativa som socialisters glädje, att det var allt för tidigt. I stället för att sätta igång debatt visade förslaget istället på hur icke-liberalt det svenska offentliga samtalet är.

Det är verkligen tragiskt. Det finns liberaler i Sverige men det verkar vara omöjligt att driva en liberal politik. Endast ett fåtal svenska liberaler vågar öppet argumentera för sina ståndpunkter. Hur ska vi liberaler kunna övertyga folk om att liberalismen är bra om vi inte vågar kämpa för den.

Liberalismen har i det svenska offentlig samtalet allt för länge endast formulerats ekonomiska termer om att kapitalism och fri marknad är effektivt. Det är förvisso en strid vi i stort sett vunnit även om det finns en del kvar att göra. Det är i alla fall få som argumenterar för planekonomi. Men liberalismen handlar verkligen inte primärt om ekonomi utan om frihet. Det är sekundärt, ja en konsekvens, att frihet ger välstånd samman. Men det var ett argument som kunde övertyga de pragmatiska socialisterna i SAP. Vi måste nu diskutera varför det är det är moraliskt rätt sådant som fri invandring, platt skatt och decentralisering.

Det får vi ta och återkomma till.

http://www.centerpartiet.se/Documents/Id%C3%A9program/En%20h%C3%A5llbar%20Framtid-f%C3%B6rslag.pdf

Annonser

2 reaktioner på ”Centerns idéprogram och den liberala idédebatten

  1. Glöm inte månggifte. Det mönster du målar upp är hegemoniska ”konservativa” Sverige. Problemet här blir att hela paketet nästan blir en revolt och centern gör sig till opposition. Sen på aktörsnivå är ledarskapet ungt och oerfaret, man vill för mkt på en gång… Men jag antar att de spelar ett pr-spel där de antingen satsar på rött eller svart. Vinna eller försvinna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s