Kognitiva skillnader och olika könsroller

Frågan om den biologiska kognitiva skillnaden mellan könen är kontroversiell och minst lika intressant. Utifrån evolutionsteori skulle det vara konstigt om det inte fanns någon sådan skillnad eftersom hjärnan är ett organ bland andra. (Se detta inlägg.) Särskilt om det är så att män och kvinnor faktiskt har naturligt olika sociala roller t.ex. som jägare och samlare.

DN har en mycket intressant artikel om de olika kognitiva skillnaderna mellan kvinnor och män. Artikeln spelar ner att dessa skillnader skulle vara särskilt stora. Kvinnors bättre episodiska minne exemplifieras med att man minns vad som stod på bordet och vad folk fick för julklappar för tre år sedan. Och mäns större viso-spatiala förmåga exemplifieras med att det gör män bättre på att sätta ihop modeller som IKEA-möbler.

Om man sätter dessa i ett evolutionärt perspektiv framstår inte dessa skillnader som så triviala. Snarare stärker det bilden av män och kvinnor är biologiskt anpassade till olika sociala roller, inte bara fysiskt utan också mentalt (om man nu kan göra en relevant sådan distinktion).

Att minnas var saker fanns för flera år sen låter som en typisk bra förmåga om man ska plocka svamp, medan förmågan att bedöma rörelse genom rum låter som en typisk bra förmåga vid jakt för att bedöma hur ett djur rör sig.

Det är intressant att man är så pass rädd för det biologiska skillnaderna. Är det trots eller på grund av att biologin är så pass uppenbar? Hur som helst är biologin nödvändig för att vi ska förstå hur människor fungerar. Märk väl att även om det kan underminera socialkonstruktiva argument för jämställdhet så behöver det inte underminera normer som jämställdhet.

Se också Han jägare, hon samlare?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s