Fetma i Egypten

DN:s utrikesmagasin (DN Världen nr 2 Februari 2012) lyckas visa på ett mycket tydligt sätt hur problematiskt den gängse uppfattningen av vad som är nyttig mat. I ett reportage beskrivs hur allt fler människor blir feta över världen och att det nu drabbar allt fler i de fattigare delarna av världen. Bland annat rapporterar man från Kairo i Egypten där man får följa ett par som låtit sina magsäckar förminskas genom en bypass-operation för att de ska kunna gå ner i vikt. En allt vanligare och för de allra flest en mycket onödig operation som dessutom inte alltid hjälper.

I alla fall så tar man upp att den allt mer utbredda fetman i Egypten bland annat skulle kunna bero på gener. Man har nämligen funnit att de gamla egypterna hade mycket liknande krämpor som vi har idag. Den kvinnliga faraon Hatshepsut har det visat att hon hade cancer och svåra tandproblem, led av artros, benskörhet, var överviktig och hade antagligen också diabetes  (1). Typiska civilisationsproblem med andra ord. ”Drottning Hatshepsuts dåliga hälsostatus stöder onekligen professor Mohamed Aboulghates tes om att den utbredda folkfetman i Egypten delvis är genetiskt betingad.” (s. 28.)

Nu kommer vi till det intressanta. I reportaget säger man att de gamla egyptierna åt hälsosam kost, just sådan kost som anses vara hälsosam i våra dagar. ”Basfödan var ett slags fullkornsbröd. Frukt och grönsaker förekom ofta. … [De] använde honung som sötningsmedel dock ganska måttligt. Nötkött serverades, men inte i någon överdriven omfattning. Det var vanligare med vilt från fjäderfä.” (s. 28.) Alltså måste det vara genetiskt att drabbas av dessa sjukdomar.

Ser ni problemet? Samma mat samma problem, men ingen drar slutsatsen att det kanske är fel på maten. Om man jämför den egyptiska populationens hälsa med samtida jägar-samlarfolk utanför rikets gränser ser man att egypterna mådde betydligt sämre. Ja, jägar-samlarfolken har helt enkelt inte dessa problem.

Det är inte bara egyptierna som är genetiskt betingade att bli sjuka på denna kost utan i stort sett alla människor.

Uppdatering 01.02.12
Efter att ha kommit åter ha kommit över ett exemplar av tidningen har jag kunnat lägga in citat.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s