Hotet från Kina

I min förrförra post skrev jag om några problem som Kina står inför. Även om social oro aldrig är bra i sig själv så kan den vara bra för något annat. Ett fascistiskt Kina (som dagens kinesiska politiska system bäst klassificeras som) framstår nämligen som det största hotet mot liberalismen sen kalla kriget. Hotet är mer subtilt än fascisterna under 1930- och 40-tal, och antagligen betydligt större än hotet från Sovjets kommunism.

Sovjet gick under på grund av sitt relativt kapitalismen ineffektiva ekonomiska system. Frågan handlar därför om huruvida Kinas styrande parti lyckas behålla en god ekonomisk utveckling byggd på statskapitalism utan att införa liberala principer. Hittills har vi sett en stark trend i världen att länder som omfamnar kapitalismen till sist även blir liberala i bred mening. Alltså förutom kapitalism även omfamnar rättsstaten och representativ demokrati. Kina kommer fortsätta stödja kapitalismen men underminera liberalimen. Och kapitalism utan liberala normer är fruktansvärt.

Att det har skett tidigare betyder inte att det måste gälla Kina. Detta är inte bara ett problem för Kinas dryga en miljard stora befolkning. Det är troligen ett mycket stort problem för människor i en rad andra länder, särskilt de som lever under stater som låter sig inspireras av Kina. Det är helt enkelt inte säkert att västs normer är de som kommer inspirera den fortsatta moderniteten under 2000-talet. Det skulle kunna innebära att mänskliga rättigheter och demokrati sätts på undantag förutom där de redan är etablerade.

Inte nog med det. Kinas växande makt riskerar dessutom att underminera liberalismen där den redan är etablerad. Vi ser redan hur vi har problem med detta i så väl Europa som USA. Med Kina som normativ förebild utmanas liberalismen inte bara inifrån utan även utifrån.

Ett inte helt otroligt scenario är att Kinas makt blir allt större samtidigt som västvärlden makt blir relativt mindre. Vi kan tänka oss flera scenarier här. Ett första är att att USA drar sig tillbaka från världen och isolerar sig och att Europa splittras. Kina kan här välja att antingen härska i sin egen region. Världen skulle då delas upp i olika regioner. Möjligen med djupa fientligheter i Östasien mellanKina, Indien och Japan och de mindre länderna allierade med dessa i olika konstellationer. Kina skulle också kunna välja att ta över positionen som världens hegemon när USA ändå dragit sig tillbaka. Ett annat scenario är att Kina och USA delar världen mellan sig liknandes den bipolära världsordningen under Kalla kriget. Men om Kinas ekonomiska utveckling fortsätter så verkar det otroligt att USA skulle kunna stå emot Kina med sin fyra gånger så stora befolkning.

Om inte Kinas ekonomiska utveckling hindras och dess fascistiska system inte går under så har vi mycket att frukta. Det vi skulle kunna hoppas på då är en ”liberal allians” mellan USA, Europa, Brasilien, Japan och Indien som då skulle kunna stå upp mot Kina. Men liberalismen är bräcklig och vi måste alltid kämpa för den.

Annonser

En reaktion på ”Hotet från Kina

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s