Slussen och utopisk konservatism

Den nuvarande slussen

Diskussionen om den nya Slussen är fascinerande. Vissa, vanligen 50+, är väldigt starkt emot planen men få verkar vara för den. Det tror jag handlar om vad man kan kalla en ”utopisk mentalitet” hos den förra gruppen. Jag förstår dem inte. Att slussen måste byggas om är uppenbart. Och det snarast. Inte minst för att dess viktigaste funktion att slussa vattnet mellan Mälaren och Saltsjön där det finns stora brister i dag vilket kan leda till en smärre katastrof om exempelvis tunnelbanan översvämmas.

Dessutom är den nuvarande Slussen en estetisk katastrof, även om den inte varit så sliten. Möjligen har den varit praktiskt fungerande för andra än fotgängare och cyklister i en tidigare era. Jag har aldrig upplevt den nuvarande Slussen som vare sig estetiskt eller praktiskt lyckad. Att ett gäng gamla kulturmänniskor står upp för Slussen framstår endast som konservativt dravel.

Detta betyder så klart inte att man älskar förslagen på den nya slussen. Det kommer att bli annorlunda. Kanske inte bättre men antagligen inte sämre. Kritiken mot förslaget är enligt min mening att det inte är perfekt. Det finns något utopiskt i detta. Även om man skulle kunna ösa in obegränsat med resurser i bygget så skulle vi ändå inte kunna göra alla nöjda. Inte bara det att Slussen har allt för många praktiska funktioner för att estetiken ska få företräde samt att man kan prioritera mellan dessa praktiska funktioner. Dessutom är det omöjligt att komma fram till ett utopiskt konsensus. Det är därför dessa kulturmänniskor endast kan enas i det negativa. Vi som inte är negativa till Slussen inser att den måste byggas om nu och att det inte kommer att bli en utopisk plats utan en kompromiss — som sig bör.

För övrigt är den här parodin rätt kul

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s