Inflation, deflation och illusion

Det sägs att även om inflation är dåligt så är det bättre än deflation. Deflation är inflationens motsats vilket alltså innebär att pengar ökar i värde. Om penningmängden ligger fast och produktiviteten ökar så följer det logiskt att pengarna blir mer värda eftersom de ska motsvara en större mängd produkter. Deflation anses vara ett problem eftersom priserna går ner, vilket innebär att om man väntar med ett inköp eller investering så får man ut mer av pengarna. Precis som man tydligt kan se i branscher där kvalitet ökar mycket snabbt som exempelvis tekniska prylar. Problemet med detta är då att människor slutar investera och låna ut och istället sparar sina pengar. Under deflation är det lönsamt att spara utan ränta eftersom pengarna ändå blir mer värda vilket förklarar varför det förr var rationellt att sy in pengar i madrassen.

Att människor drar ner på konsumtionen och sparar sina medel skulle då innebära att ekonomin bromsas upp eftersom det inte investeras i lika hög grad vilket, vilket leder till lägre avkastning samt färre arbeten. Deflationen kan även leda till arbetslöshet om lönerna (nominellt) ska hållas kvar på en viss nivå vilket innebär att produktiviteten måste öka för att hålla jämna steg med pengarnasvärdeökning.

Men frågan är om man kanske inte ska frukta deflationen så pass mycket. Problemet med inflationen skulle man kunna säga är att den döljer problem med produktivitet vilka med deflationen istället lyfts fram. Med inflationen kan produktivitetsproblemen döljas genom att sänka reallönerna medan nominella löner ökar. På ett liknande sätt uppmuntrar visserligen inflation till konsumtion och investeringar men det är ofta en slösaktig konsumtion och missriktade investeringar. Inflationen fungerar således som en illusion om att ekonomin går bra vilket sedan leder till en kris då illusionen bryts.

Eftersom pengar ökar i värde utan att man investerar under deflationen så uppmuntras i stället genomtänka inköp och investeringar eftersom det man lägger pengar på måste kunna vara till nytta. På så sätt effektiviseras investeringarna. Jag tror också att deflation i praktiken är bättre för vanliga människor som har svårt att förstå hur pengar bör investeras. Det är helt enkelt enklare för människor om pengarna blir mer värda istället för att de tappar värde. Att låna ut räntefritt ger också en avkastning eftersom pengarna i framtiden är värdefullare. Inflationen är snarare bra för dem som är speciellt insatta i det finansiella systemet och förstår sig på hur pengarnas reella värde förändras.

Med det sagt är det så klart dåligt med för mycket deflation precis som det är dåligt med för mycket inflation. Men i en värld med där vi lånar för mycket, sparar för litet och konsumerar för mycket och där vi investerar i fel saker så kanske deflationen är bättre än inflationen.

Annonser

3 reaktioner på ”Inflation, deflation och illusion

  1. intressant inlägg. Att människor skulle dra ner på sin konsumtion vid deflation är delvis sant. Men med rätt mått deflation blir effekten att man konsumerar mer av det man verkligen behöver istället för en massa marknadskonstruerade behov. Detta skulle gå i linje med de krav som finns på minskad konsumtion för att vi inte skall urholka jordens naturresurser. Dessutom, i en mer rättvis värld tror jag heller inte att det skulle leda till massarbetslöshet, då de grundläggande behoven för miljarder människor idag inte är tillgodosedda. Bankerna skulle fortfarande vilja ha pengar och investera i sådant som skulle öka realvärdet av investeringarna, men de skulle inte kunna styra räntan så som de gör idag… Hursom…behöver vi ett nytt system som är i balans och som inte uppmuntrar till maximal konsumtion…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s