Om SCUM-manifestet

Valerie Solanas

SCUM-manifestet har diskuterats en del för inte allt för länge sen. Nyfiken som jag är var jag tvungen att läsa texten som visade sig rätt intressant och helt klart värd att läsa.

Manifestet handlar tydligt om att göra ner män. Att beskriva män som usla, och argumentera för att kvinnan är normen, mannen är sekundär. Till och med att mannen inte behövs. Det är en tydlig inspiration till radikalfeminism där man uttrycka sådant som att ”män är djur”. I Manifestet slås det fast att män är uslare än djur, och att de hellre vill vara kvinnor och att den rationelle mannen sin natur trogen passivt ska betrakta hur kvinnorna tar över världen. Den mest välvilliga tolkningen är att syftet är att ge igen för att kvinnor ansetts vara sekundära män och tar i så mycket som det bara går. Det kanske var relevant i slutet av 1960-talet. Eftersom det Idag är så pass ovanligt att måla upp kvinnan som sämre än mannen, utan snarare tvärtom framhålla att mannen är underlägsen kvinnan, är Manifestets budskap snarast vulgärt. Men också roande på ett bisarrt sätt. Det är dock intressant att man kan anse att det är ok att beskriva män på detta sätt. Intressant nog skulle män aldrig komma på tanken att beskriva kvinnor på detta sätt. I alla fall heterosexuella män skulle aldrig föreslå att man skulle kämpa för en värld utan kvinnor.

Man kan också fråga sig hur pass seriöst Manifestet är. Är det satir eller menat att ta på allvar. Om det är satir, vad är det då satir över? Vad ska det peka ut för något? Enklast är att se det som ett sätt att vända upp och ner på föreställningar om könsroller där männen beskrivs som kvinnor brukar beskrivas. Att Freuds koncept penis-avund vänds till det motsatta gör detta ganska tydligt.

Utifrån beskrivningen av hur Solanas levde sitt liv är intrycket att det Manifestet uttrycker en otrolig ilska och frustration. Det riktas brett och urskillningslöst, mot närmare hälften av mänskligheten, med så mycket uttryckt hat och förakt utan försök att ens försöka utstråla någon som helst sans eller saklighet. För mig framstår det som att denna frustration egentligen handlar om en person som har svårt att passa in i samhället och projicerar denna frustration på något som hon inte är. Ganska typiskt för många extremister. Det är även oklart hur författaren själv såg på sin text; om den skulle tas seriöst eller ses som satir. Men det spelar mindre roll. Många av de mest intressanta tänkarna och kritikerna av världen har varit rätt knepiga, för att inte säga galna, t.ex. Nietzsche som Solanas även jämförts med.

Om man försöker förstå sig på innehållet så är det rätt enkelt: mannen är roten till allt ont. Om männen försvinner så kommer kvinnorna få ett materiellt paradis liknandes socialismens utopi.

En annan intressant aspekt av Manifestet är dess antikaraktär. Den handlar om män och men uttalar sig inte så mycket om kvinnan. Manifestet är så inriktat på att besudla mannen med alla tänkbara negativa bilder att man undrar vad som finns kvar av kvinnan förutom en idealbild. Kvinnan framställs endast som en skuggbild av mannens uselhet. Några saker framkommer dock. Kvinnan förkroppsligar kärleken, och SCUM syftar på de idealiska hjältinnorna, hänsynslösa kvinnliga individualister som kämpar för det mansfria samhället.

Det är svårt att ta Manifestet på allvar men det är uppenbarligen inspirerande ord för många kvinnor vilket visar på problem i vårt samhälle. Jag tror tyvärr att allt för många ser för enkla lösningar i att man väljer en struktur som om den försvinner så försvinner alla sociala problem. Människans problem är att vi består av individer som är ömsesidigt beroende men inte skapta för att leva i så stora samhällen som civilisationen kräver. Jag har egentligen inget problem med texten förutom att det verkar finnas personer som tar den på lite väl stort allvar men det har aldrig varit ett bra argument för censur.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s