Låt partibidraget gå till ledamöterna

DN skriver om problemet att riksdagsledamöterna endast är röstboskap och har möjligheten att föra fram sin egen politik. Även om det inte är i kammaren utan i utskotten som politiken framförallt förhandlas fram så är det fortfarande ett stort problem för demokratin att partierna är så pass toppstyrda. Förutom detta problem att ledamöterna har svårt att faktiskt driva en egen politik så har denna politiska toppstyrning effekten att den filtrerar bort de människor som inte är makthungriga och vill ha favörer. Att folket har lämnat partierna innebär att makten hamnat hos partiledningarna. För att lösa problemet måste ledamöterna ges mer makt på bekostnad av partiledningen. Jag ser två olika sätt att göra det:  dels att inslaget av personval ökar så ledamöterna har en direkt koppling till väljare och inte bara till partiet, och dels en reform av partibidragen.

Den senare av dessa två skulle kunna förändras på två sätt. Tanken är här att partibidragen idag ger partiet mer resurser som kommer politikerna till del om de är lojala med partiet. Man skulle dels kunna minska partibidraget så att partierna måste samla in pengar från medborgarna, vilket skulle tvinga politikerna att nå ut med sina budskap. Det finns problem med detta men tillsammans med ett större inslag av personval så skulle länken mellan medborgare och politiker stärkas och partiledningarna skulle försvagas. Med större inslag av personval skulle även partibidragen kunna gå till de enskilda ledamöterna. Bidraget skulle kunna ingå i lönen och syftet skulle vara att den enskilda ledamoten skulle kunna bygga upp sin egen stab och kampanj kring detta.

Denna kombination av en mer direkt länk mellan ledamöter och väljare och ökade personliga resurser för ledamöterna skulle ändra maktbalansen mellan partiledning och ledamöter och på sätt individualisera den politiska processen i Riksdagen. Dessutom skulle antagligen fler människor intresseras för att gå in i politiken. Jag skulle i alla fall vara mer intresserad av det.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s