Men det går ju inte ihop!

Vänstern framhåller gärna att de är demokrater ut i fingerspetsarna. Demokrati för vänstern är snarare ett mål i sig än ett medel för att hantera olika åsikter på ett fredligt sätt. Man menar ofta att så fort makt utövas måste denna makt kontrolleras demokratiskt annars är makten illegitim. Med detta argument vill man kontrollera företag och sätta makten i arbetarnas händer. När man synar vänsterns åsikter lite närmare så inser man att de egentligen inte alls är demokrater. Vurmen för diktaturer som Kuba är bara en aspekt eller ett symptom på en mer grundläggande principiell hållning i den vänstersocialistiska ideologin.

Att man vill att företag ska underställas demokrati handlar det inte om att arbetarnas vilja ska styra företaget utan snarare att de socialistiska idéerna ska styra. Demokratin är således ett medel för socialisten att få politisk kontroll över allt fler samhälleliga domäner. När man synar exempelvis idén om arbetarråd inser man snabbt att det inte skulle kunna fungera demokratiskt (se här).

Det kan helt enkelt inte vara demokrati man är ute efter eftersom vänstern i grunden är intolerant mot meningsmotståndare. Det är bara de som redan håller med som enligt vänstern har rätt att uttrycka sin åsikt och som egentligen har rätt att rösta. Ett mycket tydligt och konkret exempel på detta är hur vänstern reagerar på att sverigedemokraterna röstas in i Riksdagen.

Nu kommer vi till något intressant, för att inte säga en kontradiktion. Vänstern håller som sagt  demokratin högt. Så högt att man anser att demokratins princip trumfar den konstitutionella principen. Enligt vänstern ska inte demokratiska beslut stoppas av grundlagen vilket innebär att grundlagen snarare endast är vägledande. Alltså detta samtidigt som man inte tolererar andra åsikter än sina egna. Med tanke på hur man ser på exempelvis Sverigedemokraterna så borde man tycka att man skulle vara för en konstitutionell domstol. Problemet med konstitutionsdomstolar är att de brukar stipulera åsiktsfrihet och medborgerliga rättigheter som skyddar mot statens makt. Och precis som att man säger sig vara demokrat säger man sig också stå bakom demokratiska rättigheter. Men lika lite som man är demokrat är man för medborgerliga rättigheter. Man vill nämligen med statens makt kunna betvinga de medborgare som inte vill böja sig för de socialistiska principerna. Det blir nu tydligt att de begränsning av demokratin som vänstern vill åt inte handlar om statens makt relativt medborgarna utan en begränsning av vad man får tycka.

Så man behöver inte vara förvånad över utvecklingen i de länder där socialismen tagit över makten. Det är helt enkelt grundläggande för socialismen att betvinga människors tankar och handlingar i det högre godas namn. Det är den grundläggande socialistiska principen. Det är inget fint i den, endast naivt eller fruktansvärt.

Annonser

En reaktion på ”Men det går ju inte ihop!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s