Om svensk våldtäktsstatistik

DN skriver om att Michael Moore kritiserar Sverige och skriver att ”Sverige är ett himmelrike för våldtäktsmän”. Grunden för detta får han från Carina Hägg och Nalin Pekgul som i Göteborgsposten hävdat att: ”Sverige har det högsta antalet rapporterade våldtäkter i Europa och att 90 procent av alla rapporterade våldtäkter aldrig kommer till domstol”.

De må vara sant men den svenska statistiken på detta område är rätt speciell och skiljer sig väldigt kraftigt från andra länders. För det första så är den svenska våldtäktsdefinition otroligt mycket bredare än i andra länder. Svenska feminister har drivit att (många av?) de handlingar som förr gick under benämningen ”sexuellt utnyttjande” numera räknas till våldtäkter. Förutom att det urvattnar begreppet våldtäkt så leder det så klart även till att antalet anmälda våldtäkter ökar.

En annan viktig orsak till det stora antalet våldtäkter är att man i Sverige räknar varje våldtäkt som ett enskilt brott. I Sverige gör man bedömningar där man ställer upp ett genomsnitt av hur många våldtäkter en person utsatts för. Om en person våldtas i ett förhållande varje dag i ett år räknas det i Sverige som 365 våldtäkter medan i exempelvis Grekland räknas det som en våldtäkt.

Förutom detta brukar man hävda att man i Sverige är man bättre på att rapportera våldtäkter vilket driver upp antalet anmälningar ännu mer.

Annonser

10 reaktioner på ”Om svensk våldtäktsstatistik

 1. Han använde statistiken på samma sätt som den berusade använde lyktstolpen, mer till stöd än till upplysning.
  Andrew Lang (1844-1912)

  Lita inte på vad statistiken säger innan du noga har övervägt vad den inte säger.
  William W. Wat

 2. ”En annan viktig orsak till det stora antalet våldtäkter är att man i Sverige räknar varje våldtäkt som ett enskilt brott. I Sverige gör man bedömningar där man ställer upp ett genomsnitt av hur många våldtäkter en person utsatts för. Om en person våldtas i ett förhållande varje dag i ett år räknas det i Sverige som 365 våldtäkter medan i exempelvis Grekland räknas det som en våldtäkt.”
  Dumheter. Även grekland rapportear då in 365 våldtäkter.

 3. ok, det var inte vad BRÅ informerade mig om.

  Enligt BRÅ: om en domstol bedömer att en man våldtar sin hustru varje dag under ett år så rubriceras detta i Sverige som 365 enskilda brott medan det i t.ex. Grekland rubriceras som ett brott. I statistiken kommer Sverige då ha 365 gånger så många våldtäkter som motsvarande fall i Grekland. Grekland var bara ett exempelfall.

 4. Sveriges har alltså en mer rättvis statistik och lagstiftning, inte mer fysiskt utsatta kvinnor.

  När tror du andra länder och våra politiker blir tillräckligt upplysta för att det inte ska vara ett politiskt slagträ? Sen att mkt inte kommer till domstol är ju tråkigt men frågan är hur mkt tekniska aspekter som ligger bakom det gentemot brist på polisiära resurser och hantering.

 5. Ju fler läkare desto fler sjuka?
  Ju fler brandbilar desto fler bränder?

  I Malmö finns det fler brandbilar än i Kristianstad…
  …och det brinner också mer i Malmö än i Kristianstad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s