Bara nyliberaler förstår vad ”Staten och kapitalet” handlar om

Leif Nylén 1967

Jag har hört att Leif Nylén som skrev ”Den ena handen vet vad den andra gör” (Staten och kapitalet) klagat på att skrivit låten eftersom det endast är nyliberaler som numera förstår den. Oavsett om detta är sant eller inte så pekar anekdoten på en intressant sak angående musik och politik.

Högern brukar inte sällan hånas av vänstern för att det inte finns någon liberal eller konservativ musik (även om det finns artister som är höger). Ofta finns också en idé om att man inte kan lyssna på musik med ett politiskt budskap går emot ens egna ideal. Detta dras ofta t.o.m. så långt att man inte ska lyssna på musik av artister med fel ideal. Som liberal svag för proggmusik och punk med Thåström och Cornelis som stora idoler så måste jag säga att detta är strunt och jag ansåg det även när jag var anarko-socialist (fast då ansåg jag att en vän var knäpp som slutade lyssna på Monstermagnet pga. deras politiska åsikter).

Jag har två argument mot detta. För det första är det galet att tro att någon har exakt samma åsikter och att dra gränsen mellan rätt och fel ideologi är omöjligt. För andra så är det inte fel att lyssna på argument från folk som har en annan världsföreställning. Här kan jag tillägga att vänsterns musik oftast handlar om orättvisa känslor och inte så mycket om exakt hur politik ska bedrivas. Det finns ett stort utrymme att tolka texterna på ett liberalt sätt. Det finns så klart undantag, inte minst inom proggen där Knutna Nävar måste vara ett av de bästa exemplen på hur man inte kan tolka texten liberalt. Men man kan i alla fall som liberal inspireras att kämpa mot galna socialister.

Åter till argumenten så menar jag också att vi dessa tydligt en vanlig attityd hos vänstern att tro att man kan skilja vän från fiende och svart från vitt – en attityd inte sällan leder till sektbildning och interna strider, samt att man inte lyssnar till vad andra faktiskt menar. Symtomatiskt är att det är svårt att i Sverige hitta en socialist som fattar vad liberalism går ut och hur den liberala världsbilden ser ut (exempelvis Nina Björk).

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s