Om problemet med Wikileaks

Wikileaks sprider allt fler diplomatiska hemligheter. Peter Wolodarski sammanfattar i en läsvärd krönika lite av det som framkommit under den senaste wikiläckan:

[D]et kinesiska kommunistpartiet kan tänka sig en återförening mellan Nord- och Sydkorea, USA spionerar på FN:s ledning, arabvärlden fruktar en iransk atombomb lika mycket som Israel, den afghanska eliten är dränkt i korruption, det politiska läget i Pakistan är explosivt och USA betraktar Ryssland som en ”maffiastat” styrd av en arbetsskygg alfahanne (ja, Vladimir Putin påstås vara både lat och en dominerande flockledare; dock inte i samma mening).

Men det är inte som om något av detta skulle vara särskilt uppseendeväckande. Det är självklarheter i det internationella maktspelet. Som Wolodarski skriver är det som kommit fram träffande beskrivningar av verkligheten som alla med lite vett och insikt i ämnet redan vet. En värre nyhet hade varit om det inte sett ut så här. Det är i officiella dokument som man inte kan skriva hur världen faktiskt ser ut eftersom diplomatin kräver hövlighet.

Det leder oss till det verkliga problemet: Det må kanske verka bra att allmänheten får reda på dessa saker men om dessa läckta uppgifter försvårar det diplomatiska spelet kan resultatet bli något som få önskar. Exempelvis att det kommer ut att Kina faktiskt är trött på Nordkorea och helst skulle se en återförening är en rimlig tanke, men det är också självklart att Kina inte kan gå ut med detta officiellt. Nu har detta kommit ut och frågan är hur Kina reagerar. Det bästa skulle vara att Kina helt enkelt öppet börjar arbeta för detta. Men det behöver inte alls vara fallet. Det skulle också kunna leda till att Kina anser att de måste spela ett hårdare spel. Att Kina aktar sig i  ännu högre för att berätta för USA vad man verkligen vill är något som vi alla fall kan vara helt säkra på. Vilket betyder att intressekonflikter mellan Kina och USA blir svårare att lösa. När stater inte förstår varandra så fruktar de varandra och fruktar de varandra så bygger de upp sina arméer för att vara beredde på det värsta. Nu tror jag inte att detta värsta kommer att inträffa men det är ett problem att staterna inte kan bedriva sitt diplomatiska spel i sekretess.

Richard Swartz skriver också mycket bra om detta.

Annonser

2 reaktioner på ”Om problemet med Wikileaks

  1. Rätt.

    Men nu är det så att Kina bygger upp sina beväpnade styrkor. En krigsflotta är under uppbyggnad och de stående styrkorna (mer än 2 milj man) moderniseras och mekaniseras i allt större utsträckning. Man spenderar mer än 10% mer på sin militär för varje år. Det kan jämföras med inflationen som ligger ett par snäpp under.

    Jag tycker wikileaks utgör en bättre whistle blower inom den privata sektorn. Ser fram emot att höra om bankväsendet i januari.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s