Staten eller kapitalet?

Något intressant som skiljer den liberala analysen från den socialistiska är vad man anser det primära politiska objektet; för liberalismen är det staten, för socialismen är det ekonomin. Liberalen fruktar statens makt och vill begränsa den och se till att denna makt utövas rättvist. Socialisten å sin sida fokuserar på ekonomins makt över människor.

Detta får liberaler att vända sig till det som kommit att kallas marknaden för att lösa samhällets problem utan statens inblandning. Socialisten ser istället staten som ett utmärkt verktyg för att tygla ekonomin och på så sätt rätta till de ekonomiska förhållandena. På något sätt har båda rätt men båda har också problem med att förstå att båda verktygen har sina problem. Frågan som uppstår är var gränsen ligger – hur mycket makt ska staten ha över ekonomin; hur mycket ska marknaden få styra över människors liv?

Det behövs någon slags institution för att organisera samhället och staten är den bästa institutionen för detta som människan lyckats skapa. Det betyder inte att det teoretiskt inte skulle finnas någon bättre men än så länge är vår kunskap om sådana saker allt för begränsad för att det ska vara rationellt att överge staten som redskap för detta. Vi är fast med vår institution. Den liberala ståndpunkten är ändå att staten ska hållas så liten som möjligt. Eftersom det är omöjligt att sätta en gräns för vad det innebär får man istället utgå från detta som en vägledande princip i det pågående samhällsbygget.

En av de viktiga funktionerna för staten är just att få ekonomin att fungera bra. Problem uppstår dock när staten påverkar ekonomin för mycket – vad som är för mycket är dock så klart ett ideologisk fråga. Men en tydlig principiell gräns är när ekonomin används för att påverka människors val. Alltså när statens maktinstrument inte längre endast handlar om direkt maktutövande genom hot om våld.

Att staten ska använda ekonomin som ett maktmedel är i dag en sådan självklarhet att det är få som ens reflekterar över det. Detta kan jämföras med den fria marknaden som ständigt attackeras från en mängd håll. Detta tyder på att även om vi på många sätt lever i ett verkligt liberalt samhälle så genomsyrar även den socialistiska tanketraditionen vårt samhälle minst lika starkt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s