Subtilt hot mot det liberala samhället

Jag vill tacka Marcus för värdefulla insikter som ledde till denna Reflektion.

Den militära utvecklingen kan förstås utifrån dominerande paradigm där en typ av vapen dominerar krigskonsten och i mångt och mycket bestämmer krigets logik. Under den tid som ett krigsparadigm är dominerande drivs krigskonsten framåt genom förbättring av samma logik. Det dominerande vapnet blir bara mer av sig själv vilket kan vara såväl kvantitativt som kvalitativt. Grunden är den samma men mer och mer resurser krävs för att upprätthålla vapnets kraft relativt fiendens vapen, som kan vara den samma. Poängen är i alla fall att till slut av någon anledning kommer ett nytt vapen och ett nytt paradigm som också formar samhället kring sig.

Under den europeiska medeltiden var den tunga ryttaren gestaltad i den ädle riddaren som utrustades allt tyngre och dyrare tills han plötsligt blev obsolet när det nya paradigmen krutvapen tog över. Detta underminerade adelns ställning eftersom grunden till den försvann. Dessutom sattes de nya vapnen i händerna på fotfolket vilket utvecklades till massarméer av medborgare under Napoleon. Den lilla eliten kunde inte längre kuva massorna eftersom vapnen fanns även hos folket.

Idag ser vi t.ex. att det moderna stridsflyget blir allt dyrare att utveckla samtidigt som tekniken gör det allt lättare att ersätta piloterna med elektronik för att styra vapnen. Även på marken ser vi denna utveckling. Detta är en utveckling svår att stoppa men den innebär också subtilt men reellt hot mot det liberala samhället.

Innovationen är att människor skiljs från det faktiska vapnet och möjligheten öppnas för en liten grupp innehar full direkt kontroll av de faktiska våldsmedlen. Länken mellan beslutsfattare och den som utövar våldet kan tas bort och om detta sker så finns det ingen som kan göra motstånd mot eliten. Revolutionen, folkets sista motstånd, försvinner eller i alla fall görs betydligt svårare genom detta. Den tiden är avlägsen men kanske närmare än man tror och det är hög tid att börja fundera på de institutioner som krävs för att detta skrämmande scenario inte ska bli verklighet.

Addendum 2013.10.16: Amerikanska militären testar en robot beväpnad med kultspruta

Annonser

2 reaktioner på ”Subtilt hot mot det liberala samhället

  1. Det är en intressant debatt det här. Vi har redan talat om det en gång, ska bli kul att se om vi får in några fler kommentarer på detta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s