Moderaterna – tillbaka till konservatismen

Även om det tveklöst är sant att Moderaterna gått mot mitten i svensk politik så är det tveksamt att säga att, som DN skriver, att de nu mera är en blekare variant av Socialdemokraterna. Att den praktiska politiken liknar den socialdemokratiska innebär dock inte att bevekelsegrunderna är de samma.

Det är snarare så att Moderaterna nu betonar de socialkonservativa delarna av partiets traditioner. Detta gör man på bekostnad av den marknadsliberala ideologin som man varit stark under 80- och 90-talet Man aktar sig också för det värdekonservativa eftersom det inte går hem i den svenska debatten. Det är lättare att låt KD ta den biten. Speciellt då det kan uppröra de nyliberaler som faktiskt finns inom partiet.

Moderaterna går alltså tillbaka till sitt ursprung som ett konservativt parti men endast med en tydlig betoning på de sociala frågorna. Här kan de vara värt att påpeka att idén om folkhemmet var en konservativ idé som Socialdemokraterna tog och gjorde till sin. Även välfärdsstaten har en tydlig konservativ tradition där man kan påminna om att det var Bismarck först införde ett allmänt pensionssystem.

Moderaterna som konservativa förklarar även den brist på visioner som många klagar på. Konservatism handlar inte om att driva samhället framåt utan just om att väl förvalta det man redan sitter med. Genom att se Moderaternas förändring som en återgång till det konservativa, ironiskt nog betecknat som nytt, ger en bättre förklaring till partiets politik än att se dem som en blekare variant av Socialdemokraterna.

Att det verkar vara så svårt att se detta för svenska politiska analytiker visar på hur stark den socialdemokratiska hegemonin över tänkande kring politik har varit och fortfarande är.

Uppdaterad: 2013.11.07 korrektur

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s