Ansvar och Sd:s inflytande

Från de vänstra partierna har det handlat om två saker efter valet: att Sd inte få inflytande och att borgarna man måste ta ansvar för detta. Men något eget ansvar verkar man inte vilja ta. Men faktum är att Sd kan endast få inflytande om Mp, S eller V inte kompromissar med borgarna. Så om vänstern vill vara verkligt ansvarstagande och se till att Sd inte får något inflytande över politiken så borde rimligen S och Mp i olika frågor låta Alliansens politik gå igenom.

Om man inte gör det så tvingar man fram en situation där Sd kan få reellt inflytande. Ansvaret för om Sd får politiskt inflytande ligger hos oppositionen snarare är hos regeringen eftersom det är oppositionen som avgör vem en minoritetsregering ska förhandla med. Så frågan handlar alltså för de röd-gröna om vad de tycker är viktigast – se till att Sd inte får inflytande eller att tvinga borgarna att samarbeta med Sd så vänstern kan beskriva Alliansen som besmittad av Sverigedemokraterna. Vad som är ansvarstagande är rätt tydligt.

För övrigt anser jag att Sd ska få platser i utskotten. DN skriver väl om detta. I DN skriver även Hans Bergström intressant om valkulturen i Sverige.

Annonser

5 reaktioner på ”Ansvar och Sd:s inflytande

  1. Det är lite tråkigt att kommentera inlägg som man håller helt med om, kan du inte kasta in något litet extremistiskt frö här och där som man kan klaga på Björn?

  2. Hmm.
    Jag tycker det logiska, och rimliga, borde vara att Alliansen söker stöd för sin politik och kompromissar med ett eller flera från de rödgröna partierna för att ta sitt ansvar. Lika mycket som att de rödgröna helt plötsligt ska rösta för alla alliansens förslag rakt av för att ta ansvar. Det går åt båda hållen liksom.

    De fick trots allt inte majoritet i riksdagen så kompromissande åt alla håll låter bäst i mina öron i den situation som uppstått.

  3. Jo det är helt sant och det är väl Mp och S som man kan tänka sig att de kommer att kunna göra det med. V är svårare att få ihop det med. DEt är ju det som man måste göra som minoritetsregering men det innebär att S eller Mp måste kompromissa och erbjuda mer än Sd. Så där har vi frågan om vad man är beredd att kompromissa om.

    I Danmark så har man helt enkelt gjort bedömningen att det är i flyktingfrågor man kan kompromissa bort sina egna värderingar. Alternativt, att man är överens …

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s