Att diskutera politik

Nina Björk skrev ju här om sistens att i det svenska debattklimatet är det ok att framföra sin åsikt men inte att försöka övertyga. Till vardags är det dock än värre ställt. Människor i Sverige klarar inte av att diskutera politik annat än när alla redan tycker samma sak. På ett sätt är det ett bra tecken. Folk har det tillräckligt bra för att inte bry sig. Men för samhällets vitalitet är det inte bra att folk är så pass inskränkta. Om man inte diskuterar med meningsmotståndare så kan man aldrig lära sig att se saker från ett annat perspektiv. Motståndarna framstår som verklighetsfrämmande eftersom man aldrig möter deras åsikter. Detta handlar i grunden om vi och dom-känslan men även om konflikträdsla.

Jag tror att de moderna demokratierna behöver att folk diskuterar politik och värdegrunder. Inte bara i media utan även privat mellan människor. Tidigare tror jag detta fungerade genom de olika folkorganisationerna. Detta är inte längre fallet.

Att människor inte verkar vilja diskutera politik med meningsmotståndare handlar till viss del så klart om att människor inte är intresserade av politik. Detta är svårt att göra något åt. Men det förklarar inte varför människor som är intresserade av politik inte vill diskutera det med andra meningsfränder. Jag tror det mycket handlar att man har svårt att hantera att andra har åsikter. Det är lätt att de politiska åsikterna kommer emellan och försvårar de sociala relationerna. Det är helt enkelt svårt att umgås mellan ideologierna eftersom man lätt blir upprörd.

Frågan är hur man kan lösa detta problem. Jag tror den enda institution som faktiskt kan göra det är skolan. Jag tror man helt enkelt i skolan måste öva mer på att hantera olika åsikter på ett rationellt sätt. Grunden för demokrati är tolerans och yttrandefrihet. Genom att praktiskt lära sig hur man hanterar en diskussioner där åsikterna i grunden är olika, t.ex. genom att man tilldelas åsikter som man måste argumentera för, tror jag man kan bli bättre på att diskutera mellanideologiska ståndpunkter. För politik inte bara ska bli något som en elit diskuterar så tror jag detta är nödvändigt för vår demokratiska utveckling.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Annonser

6 reaktioner på ”Att diskutera politik

 1. Den som behöver en lagbok politiker religion för att kunna skilja rätt från fel kan betrakta sig själv hjärntvättad och fråntagen av allt sunt förnuft.

  Klart folk inte vill diskutera politik och värdegrunder med varandra när doms själva inte vet vad som är rätt och fel.

  Det kallas för Trauma.
  Kan ochså kallas indoktrinering.
  Att lita mer på en politiker än sin nästa.
  Sen när har folket kommigt någonstans i utvecklingen när Dom inte varit enade?
  Det är ju mer än uppenbart att man inte har av intresse och ena folk inom politiken utan mans tyr genom motsättningar genom av att ge intrycket att sånt som är självklart måste delas upp partier.

  Trots allt om alla visste vad som var rätt och fel inte fan hade dom behövt massa politiska partier som splittrar folk desstå mer?

  Varför har man intresse och splittra folk då och traumatisera dem än mer genom immigration, ekonomi, ren fashistiska förtrycksmetoder och diskrminineringslagar?

  Jo kanske för att man själv som politiker inte representerar folket utan istället mäktiga intressen inom bankvärlden och bolagsvärlden.

  Bilderberger säger sig självt.

 2. Du får gärna uttrycka dig lite tydligare. Jag fattar inte om du håller med mig eller inte. Jag förstår faktiskt inte mer än att du är upprörd över politik på något sätt.

 3. det gör ont när knoppar brista sägs det……lika ont gör det när dom vissnar o dör….

  Allt är lika förgängligt som det är unikt.

  En vis man sa till mig en gång.

  Om man skulle ta tillvara alla människors posetiva ideer talanger och filosofier skulle det inte finnas fler frågor.

 4. Att uppfatta ens kommentars inehåll handlar lika mycket om att kunna ha ett fritt perspektiv som att själv kunna skriva ett.

  Politik = Kosnten att vända kappan mot vinden.
  Konsten att gynna sina egna intressen på bekostnad av andra.
  Det är politik idag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s