Religion och ondska

Jag kallar mig ateist. Jag gör det för att jag inte kan förstå hur man kan tro på någon gud. Det är helt enkelt obegripligt hur man kan göra det. Det betyder dock inte att min ateism är missionerande. Så länge ingen försöker övertyga mig att tro så är det en ickefråga mig. Religion är för mig helt enkelt en berättelse om världen och som sådana kan de olika trosuppfattningarna vara intressanta så som sagor och myter är intressanta.

Eftersom jag inte kan förstå hur någon kan vara troende så är själva fenomenet väldigt intressant. Särskilt som jag insett att tro är något väldigt viktigt för väldigt många människor. Det betyder att jag är väldigt öppen för tro och även för hur olika religioner har påverkat olika kulturer.

En sak som dock skrämmer mig är att religionen verkar vara på väg tillbaka och allt fler hänvisar till religion som något att utgå ifrån i fråga om moral och etik. Det skrämmande med denna utveckling är att religiösa ser religionen som en sanning men eftersom det är en sanning som inte kan backas upp med något annat än tro så är varje alternativ sanning ett hot som inte kan lösas med annat än makt just eftersom det är grundat i tro. (Att finna att den allsmäktiga Guden var sann är det mest skrämmande jag kan tänka mig.)

Jag tror det är detta som får Lucubrare att betrakta religionen som ondska. Ondska är då det totalitära som inte tillåter människan friheten att gå utanför systemet. På detta sätt kan religionen som ondska kopplas till de totalitära ideologierna som under 1900-talet visade oss att vi är kapabla att skapa helvetet. Ondskan är den totala maktutövningen och på så sätt är Gud per definition ondska i sin allmakt.

Precis som med allt som har med människan att göra så är religion inte ett problem i sig självt. Det handlar snarare om maktdelning. Precis som den totalitära staten, monopolföretaget så är det är det maktkoncentration och konformism som är det skrämmande. Och precis som kommunism och fascism inte gör särskilt stor skada så länge de måste hålla sig inom liberala ramar så är det inte så farligt med religion så länge den måste hålla sig inom ramarna för det sekulära samhället.

Men så fort tyglarna försvinner så kommer religionens krav på underkastelse och tro på dess sanningar vilket leder till förtryck, våld och vidrigheter så länge det finns andra idéer. Alltså så länge det finns tänkande människor. Så även om religion inte är ondska per se är dess konsekvenser det så länge religionen inte tyglas.

Att stå upp för det sekulära är med andra ord något som ständigt måste göras men samtidigt måste man vara ödmjuk inför att det finns många troende. Det är endast inom det sekulära samhället som alla olika tankar kan få finnas samtidigt.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Annonser

4 reaktioner på ”Religion och ondska

 1. Jag håller med. Fast jag vill gå ännu längre. Världen skulle vara bättre utan religioner. Fast det kanske är exakt det din undertext säger…

  1. En värld utan religion är helt enkelt inte en så intressant fråga för mig. Det viktiga är att religionen inte har någon egentlig makt. Det verkar inte som människor klarar sig utan religion. Å andra sidan tror jag inte att det som religionen tidigare berikat människan med så som myter etc. kan fortsätta berika människan. Antagligen skulle det vara önskvärt om det inte fanns några troende. Världen skulle bli mer rationell och antagligen mer ödmjuk då.

 2. Ur psykologisk synpunkt kan jag förstå att folk kan tro på en högre makt. Som barn tror man på allt ens föräldrar säger, och den typen av paternalism har man låtit reproduceras i religionen (”helige fadern”). När man som människa känner sig utsatt och maktlös låter man den här konstruerade fadersfiguren (eller moderfiguren) vara den mentala bild man projicerar sitt hopp på. Själv tror jag att det absolut bästa man kan göra som person är att låta göra det främst på sig själv men också andra runt omkring en.

  Vad jag menade med att religion var ondska, är att själva ordet ondska är socialt konstruerat av religionen för att förslava människan. Att jag sedan koopterade ordet för att beskriva religionen var bara för att göra en poäng av detta. Därför är din koppling till de totalitära religionerna en väldigt lukrativ jämförelse. Det kanske är föga förvånande att de totalitära rörelserna anspelat på det tomrum och mänsliga egenskaperna som religionen gjort innan. De mest långvariga av totalitära regimer i historien måste ändå vara de som verkat i båda världar (sen har iof dessa i olika mängd givit utrymme för oliktänkande). Kejsaren i Japan är i direkt uppsigande led son av solguddinan Amaterasu, faroerna i Egypten var gudar, kejsaren i Kina handlade på himlens manda osv.

  Min överliggande poäng är att religion är relativt dåligt för mänsklig materiell och intellektuell utveckling. Den poängen är i linje med det du här så konstruktivt broderat ut, om vikten av att sekularism bör vara överstående religionens roll i samhället. Som jag själv skulle vilja uttrycka det är inte religion bara skadligt, det är också ganska pantat.

  1. Bra poäng med psykologin.

   Jag var först inne på en avslutning som sa att trots att en tyglad religion kanske inte är så farligt så leder den till dumhet men jag raderade den raden. Jag valde att vara mer ödmjuk.

   Jag var också inne på det att ondska per definition sätt förutsätter en grundläggande värdegrund som endast kan avgöras av en grundläggande tro men jag strök den eftersom även t.ex. liberalism bygger på en sådan grund som faktiskt möjliggör att man kallar det totalitära som ondska.

   Religionen blir alltså ond utifrån en liberal tro. Jag tror ett sådant resonemang kan förklara hur socialister kan se liberalism och kapitalism som ondska medan de inte kan förstå hur socialism är det. De ser helt enkelt inte totalitarismen som ondska i sig. De ser olikheten som ondska.

   Jag undrar vad fascismens syn på ondska är. Kanske finns där inget ondskans begrepp. Om det som är ondska kommer av korruption och avfallet från idealets dygder så skulle motsvarigheten till ondska inom fascismen vara svagheten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s