Framtiden kommer

DN skriver om att fusionsenergi kan lyckas redan om två år och redan femton år kan en kommersiell anläggning stå klar. Antagligen tar det längre tid en så men ändå! Framtiden kommer med stormsteg. Energibrist kommer då handla om kapacitet hos anläggningarna. Om detta lyckas så kommer världen verkligen förändras. Bara en sån sak som att problemet med vattenbrist kommer vara löst eftersom problemet med avsaltning är energifrågan. Kunskap, kreativitet samt politisk visioner och handlingskraft kommer bli allt mer avgörande. Naturliga omständigheter kommer bli än mindre avgörande relativt de sociala.

Om de amerikanska forskarna verkligen lyckas så är utbyggnaden av vindkraftverk etc. egentligen bara slöseri med resurser.

Annonser

2 reaktioner på ”Framtiden kommer

 1. Observera att de som förmodligen kommer hinna först sysslar med vapenforskning (http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/fusion-inom-tva-ar-1.1050311) Det är ett tråkigt faktum att krig i mångt och mycket är det som har utvecklat och utvecklar de teknologiska förutsättningarna för människans civilisation.

  Sen kan man ju fråga sig om det är just det är väpnade konflikten i sig som driver på viljan att skapa mer effektiva vapen att sätta emot fienden eller om det är en korrelaterad faktor som ”nöden” eller är det kanske bättre uttryckt som en multiplicerande faktor: de ”enorma resurser” som skjuts till de här industrierna. Det är ju ganska uppenbart att Edward Moses med sitt uttalande till medierna lobbar för att skapa mer finansiellt stöd genom opinionsbildning då han målar upp en väldigt positiv bild a v teknologin som nära i framtiden.

  Om fusionskraften ska bli realiserbar kanske det vore bra om vi fortsätter kriga ett tag till mot folk i grottor och utövar allmänt apbeteende mot våra medmänniskor i världen istället för o lösa fattigdomen. Kanske krävs då orättvisor för att utveckla tekniksamhället?

  Sen även om vi löser energifrågan har vi inte inte löst frågan om hållbar utveckling då många industrier för med sig många andra föroreningar än de som genereras av elproduktionen till dessa. Denna fråga kanske inte är så lätt att relatera till vapenindustrin och är snarare en fråga om att förhindra krig än att vinna dessa. Även om man på teknologisk väg kan skapa rent dricksvatten så kommer vi inte bort i från att vi förorenar det vatten som redan finns där. Vill vi leva i skit men generera rena resurser för vårat leverne eller vill vi leva i en ren tillvaro från början? Det är en fråga som ofta har gestaltats inom sciencefiction.

 2. Ja väldigt mycket spetsteknologi har med vapen att göra. Vad det beror på kan spekulera mycket kring. Jag tror det har med de stora resurser som läggs på den forskningen där det i alla fall sen industriella revolutionen handlat teknologi för att vinna. Jag kan tänka mig att hot får en att arbeta mer koncentrerat än världsförbättring. Typ principen att det som hotar mig är viktigare än mitt bidrag till att hjälpa andra. Jag dock tror inte det är så att vapenteknologins utveckling kräver att man krigar för att den ska utvecklas däremot att om man har en stor vapenmakt så ger det möjligheten att använda den och antagligen påverkar det hur man ser på världen och vilka lösningar som är lämpliga. Har man inte möjligheten så tänker man helt enkelt i andra banor.

  Att lösa fattigdom tror jag i grunden är något som måste lösas lokalt och jag tror det är svårt att göra det utifrån. Externa aktörer kan dock så klart underlätta men inte göra mer en det egentligen. Faktum är att om vapenindustrin utvecklar t.ex. fusion så kommer det komma andra länder till del genom det faktum att även energin för dem kommer bli billigare. Om de är ett oljeland kanske det inte stämmer men å andra sidan brukar olja i länder som inte har en fungerande struktur inte leda till rikedom för andra än eliten.

  Och så klart finns det fullt med andra problem kvar även om vi skulle lösa energiproblemen vilket kräver omdöme.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s