Chomsky och sanningen

Noam ChomskyNoam Chomsky är en mycket intressant vänsterintellektuell som spottar ur sig analyser och fakta med imponerande fart och pondus. Just nu läsar jag hans ”Att förstå makten” (Ordfront Pocket)* och bara all den fakta han besitter får en att fundera på hur mycket av detta man kan tro på. Dock dök jag på en passage som fick mig att undra. Chomsky talar om det kriget mellan Egypten och Israel 1973 och beskriver det som en stor seger för Egypten (Fredshotet s. 165-167). Sant är att Egypten var framgångsrika i början och särskilt lyckades man undanhålla sina planer för israelerna. Men han nämner inte att egyptierna rätt snabbt blir besegrade av Israel som snart hotar Alexandria den egyptiska huvudstaden. Han nämner inte heller att kriget var ett tvåfrontskrig för Israel som även lyckas slå den invaderande Syriska armén och hota landets huvudstad Damaskus. Alltså han framställer kriget som att Egypten visat att de är ett hot att räkna med när det enda de egentligen lyckats med är att visa att de inte är riktigt så inkompetenta som israeler och amerikaner trott. Israel visade att man trots att man underskattat fiendens förmåga, inte tagit varningarna på invasion på allvar och överraskande blivit invaderat i sydväst och nordöst kunde krossa båda angriparna. Arabstaterna insåg i och med detta att de inte skulle kunna krossa israel militärt. Utan att gå in på vad detta betyder för Chomskys analys så är det ett problem för Chomsky. Det framstår som han friserar sina data relativt mycket för sina analyser och man ska ta honom med en stor nypa salt.

*Boken bygger på en rad olika muntliga framställningar som redigerats i efterhand.

Annonser

4 reaktioner på ”Chomsky och sanningen

  1. Du börjar bli lite smutsig om händerna nu när du gräver ned dig i empiri. Känns det bra? 😀 Med tanke på Chomskys ideologiska krigföring så är det inte så konstigt om han kryddar sina resonemang (i likhet med politiker). 🙂

  2. Jag har börjat inse att jag måste gräva lite mer i empirin. Bara teori säger ju inget! Chomskys glidningar förvånar mig inte men det intressant att se på vilket sätt han glider.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s