Strukturer och fri vilja

Louise Persson skriver intressant om den fria viljan och jag hakar på. Ofta talas det om att det inte kan finnas en fri vilja av många olika saker. Den fria viljan ställs ofta mot olika strukturer som skulle bestämma vårt handlande det vill säga den klassiska frågan om struktur eller agent. I en analys av strukturer, om så givna av naturen eller kulturen, så försvinner lätt individernas olika handlingar ur analysen vilket får många att dra slutsatsen om att människan inte har något utrymme till fria val. Det här är en ganska knäpp slutsats enligt mig. Strukturerna säger ju inget alls om individnivå utan handlar endast om makronivån.

För att göra det enkelt för oss kan vi jämföra med en struktur som få ifrågasätter trots att den är lurig att förklara – gravitationen. Alla påverkas av den men inte bestämmer den vad människor ska göra av den. Den påverkar vad vi kan göra på många sätt men den hindrar oss inte från att hantera den. På samma sätt är det med andra strukturer inte minst de kulturella strukturerna. Vi påverkas av dem men väljer att göra olika saker av deras påverkan.

En intressant och viktig skillnad mellan naturliga och kulturella strukturer är att de senare påverkas av mänskligt handlande. (Coolt skulle det vara om vi kunde ändra naturlagarna.) Det innebär att de sociala (kulturella) strukturerna är betydligt svårare att förstå. Faktum är vad som är en social struktur och hur den påverkas oss är så pass otydiigt att olika tolkningar av världen ger olika svar. De sociala strukturerna ger bara den sociala arena i vilken vi verkar precis som naturen gör.

Nu kan man ju så klart hävda att även naturlagarna innebär determinism men jag är inte så säker på det heller vilket jag skrivit om här: Det deterministiska antagandet.

Man kan ju vidarare tänka på vad det skulle innebära om människan var delvis determinerad, att detta skiljde sig mellan olika människor och dessutom kunde mätas den sk. FWQ.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s