Vänstern och högerextremism förenas i det partikulära

Att begreppen ”höger” och ”vänster” är mer förvirrande än klargörande är något som alla som funderat lite på dem insett. Inte minst är det förvirrande när det gäller ”högerextrema”. Nazism är ju som bekant en förkortning av ”national socialism” och det är ingen tillfällighet. Enligt Hayek handlade nazismen just om att skapa socialism för en nation och det verkar ju vara mer realistiskt än den kosmopolitiska eller internationella socialismen. Stalins modell var ju socialism i ett land och under andra världskriget stärktes de nationalistiska tendenserna och även kyrkan fick en roll för att stärka folket. Höger-vänsterskalan brukar även sägas handla om hur ekonomin organiseras där liberaler och konservativa som står mot socialister och högerextremister. Skillnaden mellan det som kallas högerextremism och vänster handlar i mångt och mycket (men väl inte allt) om det universella mot det partikulära där frågor om identitet både skiljer och sammanför dem. Detta blir tydligt i inledningen till en post av Oskorei om romantisk socialism:

Vår tids ödesfråga är den etniska, och den globala kapitalismens angrepp på alla former av organisk och historisk identitet och gemenskap. Detta leder både till dysfunktionella individer som reducerats till föga mer än djur, och till etniska konflikter i land efter land. Den moderna vänstern har inte förstått detta, utan understödjer tvärtom den globala kapitalismens frammarsch genom allt från massinvandringspolitik till olika former av repression riktad mot oliktänkande. Den moderna vänstern är alltså inte en del av lösningen, utan tvärtom en del av problemet. Det har dock inte alltid varit så, utan historiskt har det funnits många intressanta riktningar även inom vänstern.

Detta är intressant eftersom vänster traditionellt är just universalistisk med ideal sprungna ur upplysningen precis som liberalismen. Efter liberalismens återkomst och kommunismens sammanbrott under 80-talet har dock vänstern på många sätt lämnat den universalistiska tanken och blivit allt mer partikulär. Här närmar sig vänstern den sk. högerextremismen varandra. Faktum är att vänsterns analys av världen på många sätt komplimenterar den högerextrema och där de faktiskt stärker varandra. Det betyder inte att all vänster är partikulär men, som Orskorei påpekar, denna tradition inom vänstern blir allt starkare och den stora konflikten under detta århundrade blir antagligen den mellan det partikulära och det universalistiska och i den kampen är det liberalismen som står för det senare.

Annonser

6 reaktioner på ”Vänstern och högerextremism förenas i det partikulära

  1. Jag uppfattar den svenska vänstern och högern som etiketter på det långrandiga hyckleriet som är grunden i
    all svensk politik möjligen med undantag av någon uppstickare där det i stället saknas kunskaper om samhällets strukturer. Men nu talar ni med en som är totalt ointresserad av politik. På goda grunder.

  2. En bisak:

    Som inloggad gick jag till sökfältet i övre högra hörnet ”sök bloggar på wordpress” och testade sökfunktionen, knappade in ”reflektioner” men får inte upp din blogg. Inte heller på Björn Axen eller bjornaxen.

    (Inga problem att hitta tillbaka via ”mina kommentarer” men du kanske borde kolla orsaken till det här, andra kanske söker)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s