Utilitarismen och människan

För ett tag sen skrev jag ett inlägg om fyra naturtillstånd och de politiska implikationerna av dessa. Det kan vara intressant att kontrastera dessa med en annan stark tradition som formar det moderna politiska tänkandet nämligen utilitarismen och idén att maximera nytta eller lycka

Utilitarismen bygger på idén eller kanske önskan om att rationellt kunna avgöra vad vad som är en moraliskt riktig handling. Man tänker sig att man kan åstadkomma detta genom att sätta ett värde på olika handlingar och jämföra dem mot varandra. Värdet bestäms här av vad som ger det bästa utfallet där det bästa är den största nyttan för alla. Här är jag inte intresserad av problem och fördelar i denna idé utan snarare hur denna idé förhåller sig till idén om människan.

Medan de fyra perspektiv om naturtillståndet försöker beskriva vad människan är utan civilisationen och på så sätt försöker förklara statens roll så handlar utilitarismen inte alls om vad människan är utan hur hon borde vara eller rättare hur hon borde bete sig. Människan borde enligt utilitarismen rationellt och strategiskt handla för att maximera allas* välbefinnande**. Utilitarismen är på så sätt utopisk och mycket krävande. Det är svårt att förstå hur enskilda människor ska kunna leva utilitaristiskt även om det i bland kan vara en bra tumregel att utgå ifrån.

Som princip för hur t.ex. hur en byråkrati ska organiseras fungerar den dock bättre och även om man kan tycka att det är vidrigt att en stat offrar vissa människor för flertalets bästa så är det ofta vad som görs och krävs i verkligheten.

För mig är en stat byggd på rena utilitaristiska principer rätt läskig eftersom det öppnar för att enskilda människor offras för andra men även det att vad som är välbefinnande kan definieras av någon annan vilket lätt gör den väldigt moraliserande. Det senare löses i för sig genom preferensutilitarismens där allas preferenser väger lika.

*Vilka som är alla är en definitionsfråga och måste inte bara handla om människor. Även välbefinnandet för dem som inte har någon moralisk förmåga ska maximeras.

**Vad som räknas som välbefinnande är även det en öppen fråga men om det t.ex. är lycka så är ett svar att om alla får en lyckobringande drog så är alla problem lösta.

Annonser

3 reaktioner på ”Utilitarismen och människan

  1. Du glömde/kände inte till den första skrivregeln på internet: är det längre än en paragraf, skriv i en extern textredigerare.

    Jag tyckte du nämnde ngt om att du är utilitarist. Stämmer det?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s