Sun Zis andra råd

Sun Zis första råd

3.  The art of war, then, is governed by five constant factors,  to be taken into account in one’s deliberations,  when seeking to determine the conditions obtaining in the field.
4.  These are:  (1) The Moral Law*; (2) Heaven;  (3)  Earth; (4) The Commander; (5) Method and discipline.

*It appears from what follows that Sun Tzu means by  ”Moral Law” a principle of harmony, not unlike the Tao of Lao Tzu in its moral aspect.  One might be tempted to render it by  ”morale,” were it not considered as an attribute of the ruler.

I Thomas Clearys översättning kallas de fem sakerna för: (1) vägen, (2)vädret, (3) terrängen, (4) ledarskapet och (5) disciplinen.

Min tolkning
• Vägen eller den moraliska lagen/harmonin är vad som ansen viktigt, vart man är på väg. Utan att veta detta kan man inte handla. Utan moral är man blind och kan inte följa vägen.

• Himlen eller vädret är de växlande omständigheterna. Ens handling är beroende av den för tillfälligt rådande situationen.

• Jorden eller terrängen är de fasta omständigheterna som inte förändras.

• Ledarskapet är dubbelt dels är det ens eget ledarskap och dels är det fiendes ledarskap. Man måste alltid beakta ledarskapets karaktär eftersom det har inverkan på hur fienden kommer att egera, vilka styrkor och svagheter som finns där.

• Metoden och disciplinen handlar om hur man går till väga. Beroende på ens styrkors disciplin och liväl motståndarens dito är olika metoder möjliga och ger olika öppningar. Vad kan förväntas av ens styrkor. Vad kan förväntas av motståndarens styrkor.

Annonser

9 reaktioner på ”Sun Zis andra råd

 1. Jag tänkte lite på din tolkning, är det en tolkning som du valt för att anpassa den till nuvarande omständigheter och filosofisk relevans?

  Det är ganska viktigt att veta att när han skrev om himlen så inbegrep det högre krafter. Kejsaren i Kina handlade till exempel under himlens mandat och ett misslyckat styre som till exempel en naturkatastrof, miss växt etc. kunde ses som att kejsaren förlorat himmelens mandat och hans styre således illegitimt. Då var denne tvungen att blidka andar, gudar, förfäder och det himmelske fadern (ngn sorts övergud i kinesisk folklore), ibland störtades kejsaren eller dynastin under denna förklaring. Nu har förvisso Kina även haft rent buddhistiska kejsare men detta himmelens mandat har varit ett genomgående viktigt inslag som legitimerade styret.

  Därför bör man kanske, inom det historiska sammanhanget, se krigskonsten något beroende av högre makter.

  Kolla in den här sidan, detta kan du tycka vara mkt intressant (en total filosofisk attack på det kommunistiska partiet bla):

  http://quitccp.org/cms/component/content/article/75-destroy-tradition/190-how-the-communist-party-sabotages-traditional-chinese-culture.html.

  eller:

  Nu är filmerna kontrapropaganda och kanske lite kuriosa haha, men texterna på första sidan och länkade epochtimes är mkt intressant.

  Mvh Robban

 2. för övrigt är filmen på youtube ett ganska bra intro till kinesisk kultur, myter och filosofi. I den andra delen kommer betydelsenn av Heaven in 🙂

 3. Jodå jag har läst första rådet, har hela boken på min hårddisk. Läste lite i den ett par år tillbaka.

  Väl vitsen att tolka texten utefter de förutsättningar och samhället som fanns då gör att man får en ökad förståelse för den text man läser (hmm ganska självklart). Det är dock något religiösa fanatiker borde göra.

 4. Jo visst det kan man verkligen göra och det är intressant men jag är inte kvalificerad att göra det. Det vara bara det jag menade. Hmm jag hade tänkt skriva det i förra kommentaren men jag glömde det visst. Du får gärna fylla i med egna kommentarer om sådant om du vill.

 5. Ok vad schysst! kanske jag borde starta en blogg som har lite mer empirisk förankring.. Jag är nog inte helt kvalificerad (varken tillräckligt historiskt eller antropologiskt kunnig) heller, men lite vet man (iaf efter att ha läst om och rest till Kina och Asien 10 ggr).

  Har även grymt intressanta böcker också om brott mot mänskliga rättigheter i Kina, det är mkt vi aldrig får höra om vad som händer där..som du borde läsa av normativa skäl.

  Nu ska jag själv göra något så trivialt som att ta en dusch, ser fram emot dina sammanfattningar, du skriver grymt bra måste jag säga.

 6. tackar för berömmet. Jag har blivit bättre just genom att blogga. Som frälst tycker jag att alla ska börja blogga.

  För övrigt finns det en riktigt schysst snygg svensk utgåva av krigskonsten med parallelltext på kinesiska.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s