Ola Larsmos förvirra(n)de tjafs

Ola Larssmo kritiserar i DN humanisternas annonskampanj ”Gud finns nog inte”. Han känner sig olustig över att se den muslimska halvmånen, davidstjärnan och det kristna korset i gult på blå bakgrund. Hans tankar går då nämligen direkt till Sverigedemokrater och antisemitism. Detta visar mer vad som finns i Ola Larsmos huvud (förknippande av svenska färger med främlingsfientlighet?). Själv tolkade jag dem inte alls på det sättet utan tyckte det var intressant att påminnas om Sveriges starka kristna grund genom att skapa flaggor med andra religiösa symboler. Det visar hur pass mycket inflytande religionen har, även i Sverige, och det får en, i alla fall mig, att tänka om hur mycket religionen ska påverka samhället. Genom att lyfta fram Sveriges kristna symboler visar man även upp att andra religioner  finns i Sverige och kankse också hur pass omodern den svenska flaggan är.

Han kritiserar även den förenkling som humanisterna gör i sin kampanj och jag måste väl säga att visst han har rätt i sak men det är en fånig kommentar med tanke på det medium budskapat framförs i. En så pass komplicerad fråga kräver minst en bok för att inte förenkla budskapet. Snarare bör man se kampanjen som en inledning till diskussion och där har den ju lyckats och är mycket bra. Kampanjen lyfter upp religionsfrågorna på dagordningen igen och det är ju precis det som Ola Larssmo säger sig vilja. Men han börjar i stället diskutera formen på budskapet. Det är ju nästan som att man tror att det är tjafsandet han är ute efter snarare än en saklig debatt.

Annonser

2 reaktioner på ”Ola Larsmos förvirra(n)de tjafs

  1. Men är det verkligen ett kristet kors på den svenska flaggan? Vad jag förstår så är tanken att man ska visa på att den svenska flaggan har nån form av kristen symbolik, men det är oklart hur man tänker sig att denna krista symbolik skulle ta sig uttryck, eller vad den ska representera. Ingen kan ju missta sig på att den svenska flaggans kors har nån form av kristet förflutet, men det betyder ju inte att den har en kristen konnotation nu för tiden.

    Man kanske kan tänka sig att sverige var ett väldigt kristet land och därför valde att ha ett kors på flaggan. Om man känner till den svenska flaggans historia(eller brist på historia) så verkar inte det allt för troligt att det var just kristendommen som var det viktiga när de valde motiv. Andra saker, som hur Danmarks flagga såg ut, verkar ha varit viktigare. Nu är det såklart så att ingen på den tiden kan ha gått miste om att det var ett kors, men det visar lite på att etymologin hos svenska flaggans kors inte är allt för uppenbar. Vad som gör ett kors till ett kristet kors kan inte enbart vara den symbolik som framträder när man vänder flaggan 180 grader och jämför den med påhittade flaggor med religösa symboler. Om humanisterna vill peka på att det är ett kristet kors så måste de säga något mer, och argumentera för deras tolkning.

    Jag tror inte att folk i allmänhet tolkar korset på den svenska flaggan som ett kristet kors, eller att den i någon större uttsträckning fått stå som symbol för landets kristendom. I den meningen är det inget kristet kors längre, utan en kvarvara från en okänd historia, vars mening är förlorad.

    Om man istället ska fokusera på deras vilja att skapa en debatt så vet jag inte om de lyckats. De har lyckats få en del dussin-intellektuella att fumla omkring på områden där de inte har kompetens, samt gjort Göran Rosenberg rosenrasande. Var är debatten? Som vanligt bedrivs nog den intressanta debatten om religion, eller tro & vetande inne på gråa institutioners lunchrum, långt bort från allmänhetens ögon och förstånd.

    (titta, jag läser faktist din blogg då och då!)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s