En nyttig idiot om Nordstream

I det senaste numret av Neo målas en hotfull bild av Ryssland upp där de som inte förstår hotet i nordstream-projektet beskrivs som Gazproms nyttiga idioter. Nu är jag en av dem som anser att den ryska gasledningen inte är så farlig och tom. något som vi bör uppmuntra.

Argumentationen mot projektet bygger på att Gazprom är den ryska statens verktyg för att använda gas (och olja) som maktmedel. Genom den nya ledningen blir detta maktmedel än effektivare och Rysslands möjlighet till söndrande och härskande i Europa stärks.

Detta är svårt att argumentera bort och det är synd att många viftar bort detta med att hävda att Gazprom och Nordstream är rent kommersialistiska intressen. Det är ett faktum och ett stort problem att Ryssland (och andra stater som Kina) undergärver det västerländska kapitalistiska systemet genom statliga maktbolag. Det är dock ett mer generellt problem än nordstream som inte kan lösas genom att säga nej till Nordstream. Jag menar dessutom att det rent av är kontraproduktivt att såval försöka som att faktiskt stoppa Nordstream.

Västvärldens framgång bygger på tillit. Genom att visa att alla tjänar på fredligt samarbete under ordnande former. Att motarbeta Nordstream är stärker bara de aggressiva och otillitliga tendenserna i relationen mellan västvärlden och Ryssland. Visst måste man markera mot Rysslands politik (som pressfrihet och invasioner av grannländer) men det är inte rätt plats vid byggande av infrastruktur för handel. Om Ryssland sedan använder denna infrastruktur på ett felaktigt sätt det är då man måste markera.

Att Ryssland spelar ut olika europeiska länder mot varandra är ur ett ryskt perspektivt endast rationellt. Att EU inte kan samarbeta internt är EU:s och inte Rysslands problem och att klaga på Ryssland är bara fånigt. Det är EU:s obeslutsamhet som ska beklagas.

Men att faktiskt knyta Ryssland närmare Europa är i grunden bra. Det ökar det ömsesidiga beroendet vilket är ett mycket bra sätt att bygga förtroende. Även om Ryssland idag framstår som allt mer hotfullt så är politik och därmed säkerhetsfrågor dynamiska. De utvecklas beroende på de beslut som fattas. Att försöka stoppam Nordstream med hjälp av miljöskäl är ett bra sätt att provocera Ryssland då dessa endast är svepskäl för andra politiska skäl. Liknande ledningar dras ju på andra håll i Europeiska vatten.

Genom att stänga ute Ryssland kan vi vara rätt säkra på att Ryssland kommer bli mer aggressivt. Att stoppa Nordstream riskerar att bli en självuppfyllande profetia då det stänger ute Ryssland som då får anledning att agera mer aggressivt mot Europa. Det vi vill ha är ett Ryssland som litar på Europa och som vill samarbeta med oss. Det får vi genom att uppmuntra gemensam handel och politisk integration. Att bygga upp denna tillit kommer ta tid och processen att återföra Ryssland till Europa kommer ta decennier. Under denna tid måste vi ha tålamod med ett förvirrat, stolt och snarstucket Ryssland vilket kräver en komplicerad balansakt som inte blir lättare av Europas komplicerade integration. För att det ska lyckas måste EU bli bättre på att samarbeta.

Annonser

En reaktion på ”En nyttig idiot om Nordstream

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s