Evolutionen – still goes strong

DN skriver om en studie att feta män får leva ensamma:

”De som hade ett BMI över 30, det vill säga feta, hade 2004 45 procent lägre chans att gifta sig jämfört med normalviktiga, säger Malin Kark, forskare vid KI, till TT.”

Detta betyder ju att människan fortsätter anpassa sig till sin omvärld. Tidigare var det bra att ackumulera fett under näringsfattiga perioder medan under dagens överflöd är dåligt och överviktiga ratas i urvalet. Evolutionen formar med andra ord mänskligheten på ett sätt som skulle vara omoraliskt om människan gjorde det själv genom rashygien. Enskilda individer kommer så klart tyvärr i kläm men det är svårt att se vad man kan göra åt det. Att tillåta sexköp kanske är en utväg och underlätta adoption.

Annars påminner detta mig om något som jag skrev för ca. 2 och ett halvt år sedan: att människor parar i hop sig med dem man tycker sig förtjäna. Vi bedömer människor i två skalor: ‘vackra-fula ‘ och ‘smarta-dumma’. ‘Ful och dum’ är den lägsta kategorin, den bästa är ‘vacker och smart’. I mitten finns de ‘fula och smarta’ och ‘vackra och dumma’.

Det är bara att tänka sig stereotyperna för dessa fyra kategorier för att se att det är en realitet. Vem ser du framför dig vid beskrivningen:

• både ful och korkad
• vacker men korkad
• intelligent men ful
• både vacker och intelligent

Vem av dessa är den mest framgångsrika personen?

Det är svårt att tänka sig att folk i allmänhet går utanför dessa kategorier. Om det är så att skönhet och intelligens (och frånvaron av detta) är genetiskt borde det leda till att människosläktet delas upp i dessa fyra kategorier.

Om du tycker detta är hemsk så finns det en lösning: genmanipulation.

Annonser

4 reaktioner på ”Evolutionen – still goes strong

 1. Så du menar att det är evolotionen som rensar ut tjockisar från världen när feta inte kan få ligga? Det var det mest provocerande jag hört idag och då sitter jag ändå as we speak på en amerikansk politiklektion som hurrar över armerikanska armén.

  För det första blandar du psykologi och socialisationsprocesser med biologi på ett bortitok förenklat sätt. Din ful-snygg-smart-dum-karta till exempel har bara med sociologi att göra, vilket blir uppenbart när man inser att idealen inte ser likadana ut över världen och defintivt inte gjort det alltid innan media tog över. I indien är det små fötter, i vissa sibiriska tribes var det kalrakat på både män och kvinnor, i brasilien är det gigantiska rumpor och tuttar och i sverige ska alla helst se ut som trettonåriga pojkar. Evolutionen är inte kilometerlokal på det sättet.

  Ideal, propaganda och blogginlägg som dina är vad som gör att tjocka inte har samma chans, det finns nämligen en vansinnig stigmatisering över att inte se ut som Hollywood behagar och det pågår från vaggan till graven för oss som lever och får oss att sortera ut människor omedvetet och medvetet. Detta är eugenics, det är rashygien på hög nivå och det minsta man kan göra är att inte rubba misslyckandet i fejjan på överviktiga genom att påstå att de håller på att rensas ut av evolutionen.

 2. Visst det är ett provocerande, vilket jag tycker både är bra och intressant, och förenklat inlägg. Men det betyder inte att det inte finns någon sanning i det. Jag har full förståelse för att det är synd om de personer som hamnar i kläm – vilket jag nämner. Men att inte nämna att processen finns gör inte saken bättre. Man kan inte blunda för dåliga saker i fall man vill göra något åt det.

  Vidare anser jag inte att jag blandar samman saker utan bara jag att förenklar resonemanget och det av flera skäl. Jag visar ju att sociala processer styr evolutionen vilket inte på något sätt är konstigt. Detta visar även på hur smidigt evolutionen anpassar sig till sociala förändringar. Det intressanta är att människan trots att vi bemästrar vår miljö fortfarande påverkas av evolutionen genom våra egna sociala regler.

  Evolutionen är inte moralisk (om man inte tror på Gud eller kanske naturen som ett moralisk subjekt) så det är inget fel att vara underställd evolutionen. Problemet som uppstår är att vår kultur sätter vissa människor i kläm. Lösningen kan inte vara att tvinga människor att vilja ha sex med dem man tycket är fula. En bättre lösning skulle vara att hjälpa människor att inte bli stigmatiserade. Här alltså hjälpa människor att inte vara tjock. Och se då hjälper vi evolutionen igen i detta fall.

  Det kan dock så kalt vara så att vi aldrig kan komma i från att vissa människor är stigmatiserade och då kan vi endast se till att alla individer blir starka i sig själva. Den enda lösningen jag ser är ett samhälle med många olika subkulturer där alla kan hitta sin nisch.

  Jag tycker ärligt talat att det är intressant att människan skulle kunna delas upp i fyra olika grupper om evolutionen får verka. Det betyder inte att jag tycker det är bra.

  Dessutom är det intressant att om man tycker att en sådan utveckling är dålig så finns det en lösning som hägrar i och med genmanipulation.

 3. Må så vara att evolutionen har en social dimension, men du säger ju själv att evolutionen skulle vara någon slags motsats till människans egna utsorterande dvs rasförädling, vilket jag hävdar är precis vad du sitter och hejar på, och vilket det i så fall inte skulle vara. Det skulle inte vara motsatser, det skulle vara en kombination.

  Att dessutom föreslå sexköp som en lösning (på vad förresten? Att förhindra evolutionen? Evolutionen är förövrigt såvitt jag vet ett determinerande system som är opåverkningsbart, annars hade det varit just manipulation och inte utveckling) tycker jag tyder på inte bara acceptans av stigmatisering utan även ett aktivt stöd för det.

 4. Angående rasförädling så det människans sätt att ta kontroll över evolutionen. Det kan vara bra. Det som är dåligt är om vissa individer hamnar i kläm. Det är dåligt att sätta lägre värderade människor på institutioner, tvångsterilisera etc. En frivillig rasförädling som uppstår av individers fria handlande inom den sociala processen är snarare att betrakta som evolution. Att ge människor hjälp att övervinna detta ser jag som bra. Det dåliga med rasförädling är alltså fötrycket uppifrån.

  Sexköp var bara ett spontant förslag för hur man ska lindra den tråkiga situation som de som inte får sex på annat sätt lever under.

  Andra lösningar, så länge stigmatiseringen finns kvar, är antingen att de får leva utan sexuella relationer eller att andra tvingas ha sex med dessa utan betalning. I det ljuset framstår betalt sex som det bästa. Jag skulle själv aldrig betala för sex men jag är å andra sidan priviligerad med bra yttre etc.

  Som jag uppfattat evolutionen så kan den påverkas – se bara på djur- och växtförädling.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s