Att skapa arbete II – Ryssland

I den finansiella krisens spår breder arbetslösheten ut sig. För ett drygt år sen skrev jag ett abstrakt inlägg om att skapa arbete. Nu är jag i Ryssland och kan här med egna ögon se hur man mycket konkret sätt skapar arbeten. Dels kostar arbete antagligen inte särskilt mycket här vilket innebär att t.ex. nästan alla matbutiker har öppet dygnet runt. Förutom det så agerar alla som vill svarttaxi förutom att de inte är svarta. Men det är bara att vinka lite så stannar en bil så kan man dikutera priset det brukar bli rätt billigt särskilt om man är ett sällskap. Detta innebär också att alla restauranger har väldigt många som serverar. Dock verkar det som de allt som oftast har för få kockar för man får alltid vänta allt för lång tid på maten. Detta innebär i alla fall att det finns mängder av servicepersonal som står och tittar på gästerna som inte får mat.

Men ryssarna vet även om andra sätt att ordna så folk har arbeten. T.ex. så är varje rulltrappa i Metron övervakad av en kvinna (jag har aldrig sett någon man) som sitter i en liten kur. På universitetet finns en gratis garderob där man kan lämna in sina ytterkläder och precis intill två informationsdiskar där det alltid sitter någon som inte verkar göra något. De brukar sitta och ringa till varandra (avstånd ca. 10 m). Annars soppas gatorna av gummor och folk som ser ut att komma från centralasien. De använder kvastar, ibland endast ihopsnörda kvistar. Jag undrar lite över hur de organiseras.

Annars är de ryska stuprören ett mycket innovativt sätt att skapa arbete. De ryska stuprören är av usel kvalitet och ramlar sönder under vintern. Inte nog med att de måste bytas ut relativt ofta de målas också för hand med små penslar. På så sätt kan man skapa många arbeten. Det finns någ mycket att lära från Ryssland.

Annonser

4 reaktioner på ”Att skapa arbete II – Ryssland

 1. Intressant och rolig läsning, är det inte så att mest bara de konkreta lösningarna är de mest roande?
  När roas man av det abstrakta?
  Att tillhanda dåliga stuprör kanske har räddat många från arbeten som anses lägre på status-skalan?
  Jag tänkte på att den allra enklaste lösningen och som inte kräver någon utbildning och nästan inget förnuft heller, det är ju att bara gå ner på gatan och sälja sin kropp till högstbjudande.
  Har inte varit i Ryssland men jag antar att prostitutionen är mer utbredd där?
  Visst skapar dessa privata initiativ arbeten, men hur skulle det bli om de flesta ägnade sig åt det?
  Är inte också det en roande tanke?
  Priserna skulle nog pressas rejält:)
  Överallt människor med prislappar på sig och här och där glimmar det till en vanligt arbetande människa.
  ”Djuriskt”? Men vad är det för fel på djur?

 2. Glömde analysera runt ”prostitutionsnettot” dvs om alla utför samma tjänster så kommer försörjingen att utgöras av den positiva handelsbalansen, att i genomsnitt göra affärer med de som har lägre belopp på sina prislappar.
  De som inte klarar detta måste givetvis dubbelarbeta, till exempel byta trasiga stuprör.

 3. Jo det är väl lättare att vara rolig med konkreta exempel men jag måste säga i ”Anarchy, State, and Utopia” lyckas Nozick vara både väldigt abstrakt och rolig.

  Jo vi har ju många lagar som krånglar till det för entreprinörer i sverige. Inte minst den där antisexköpslagen.

 4. Där ser man, jag anade att det finns.
  I boken ”history of western philosophy” är B. Russel ibland abstrakt och rätt rolig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s