Girigheten och kapitalismen

Det har talats en del om girighet och risktagande som orsak finsanskrisen. Angående risktagande så verkar det ironiskt nog vara så att just jakten på säkra investeringar lett till denna kris. Johan Norberg ska visst i sin nya bok argumentera för att även girighet är en dålig förklaring till krisen. Må så vara men även om girigheten skulle kunna förklara krisen så anser jag girighet är fel sak att fokusera på av den enkla anledningen att girighet är något vi inte kan institutionalisera bort. Detta eftersom girighet är en del av människan.

Frågan handlar till viss del om girighet är fel i sig eller bara fel om det leder till dåliga konsekvenser. Möjligen kan är girighet moraliskt dåligt men det innebär inte att det ska lagstiftas bort. Även om inte alla människor är giriga är åtminstone tillräckligt många det. De giriga kommer att utnyttja systemet de befinner sig i för att skaffa sig fördelar. Att man skulle kunna förbjuda girighet tror jag inte på. Peter Englund har till exempel pekat på en av anledningarna till den svenska stormaktspolitiken under 1600-talet var just att krig var det enklaste sättet för en ädling att berika sig. En av de fina sakerna med kapitalismen just att girigheten kanalisas och blir en drivkraft som kommer alla till del om än i olika utsträckning.

Det krävs ett system där de giriga, de som vill bli rika, kan bli rika utan att ta från andra och för det krävs tillväxt. Ett system där det är svårt att generera tillväxt leder i stället till att de giriga tar av andra. Det innebär i praktiken att de giriga bekrigar varandra för att kunna suga ut de utan makt att stå emot. Alltså det vi såg innan kapitalismens genombrott.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s