Lite om planekonomi

I förra posten skrev jag om att man bör fortsätta kritisera kommunism och nu kommer en lite mer sådant. De som inte gillar kapitalism söker ständigt efter ett annat ekonomiskt system. Ett system som vars utfall är mer rättvist och helst även mer effektivt än det kapitalistiska. Svaret är ofta ett planekonomiskt system.

Ibland hör man argument för planekonomi som går ut på att företag fungerar genom planekonomi. Inom de multinationella företagen vars omsättning kan överstiga små länders ekonomi planeras verksamheten. Detta borde enligt detta argument innebära att planekonomins ineffektivitet inte är relevant längre. Med tex. hjälp av it-teknik kan problemet med information lösas.

Analogin är dock missvisande. Dels är företagets syfte/mål betydligt enklare än en stats. Företaget ska gå med vinnst eller kanske tillfredställa en viss hobby. Detta medan en stats syften är betydligt mer komplexa och bör stämma överens med dess folk på något sätt vilket innebär en ständig föränderlighet i dess syfte.

Dessutom har vi problemet med undergång. Ett företag som planerar fel går under, som t.ex. de amerikanska biljättarna nu. Det må vara smärtsamt men är ingenting i jämförelse med ett land som går under som t.ex. Sovjetunionen eller Nordkorea (landet som inte fattat att man gått under för länge sen).

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s